Podcast: Megszabadulhatunk a vereségreceptektől

Lakner Zoltán és Szűcs Zoltán Gábor a választásról

Lakner Zoltán | 2022.03.26. 16:07

Olvasási idő kb. 2 perc

A választás tétje, hogy meghaladhatók-e az ellenzéki vereségreceptek, máskülönben nagy eséllyel a NER elnyomó vonásai fognak tovább erősödni.

Akció

Mivel az Orbán-rendszer elnyomó vonásai válságokra reagálva erősödnek, és mivel a rendszer maga is előállít válságokat az ellenségkép-gyártás fenntartása érdekében, ráadásul most külpolitikai és gazdasági értelemben egyaránt ténylegesen krízisben van, ezért ha Orbán győz, a rendszer még inkább elnyomóvá válhat.

Az ellenzék számára az a kérdés, hogy végleg maga mögött tudja-e hagyni a korábbi vereségekhez vezető beidegződéseket, illetve hogy a választók milyen hangulatban élik meg a kampány utolsó hetét, valamint magát az eredményt: egy látványos veszteségekkel járó, éppen csak kicsikart Fidesz-győzelem akár az ellenzéki tábor önbizalmának megerősödéséhez is vezethet.

Szűcs Zoltán Gábor ezzel együtt ma sem tartja kizártnak az ellenzék győzelmét, s bár a közvélemény-kutatások Fidesz-előnyt jeleznek, az autokrácia körülményei között e kutatások másképpen működnek, mint a demokráciákban, lehetnek olyan felszín alatti folyamatok, amelyeket ezekkel az eszközökkel nem lehet feltárni. Ellenzéki siker esetén az a fő kérdés, hogy csak személycserék vagy valódi és tartós hatású demokratizálás következik-e.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés