A munka is lehet függőség, és az sem egészséges

Podcast a munkamániáról

Kormos Lili | 2022.04.04. 19:07

Olvasási idő kb. 1 perc

Betegség-e a munkamánia? Mennyire nehéz függőségként azonosítani egy olyan viselkedést, ami egy alapvetően nemes, és becsülendő cselekvéshez kapcsolódik? Mindenki munkamániás, aki sokat dolgozik? A férfiak, vagy a nők vannak nagyobb veszélynek kitéve ezen a területen? Csak néhány a Munkafüggők - Az önkizsákmányolás lélektana című könyv által felvetett kérdések közül, amelyekről Kormos Lili beszélgetett a szerzővel.

Dr. Kun Bernadette, pszichológus, tanszékvezető egyetemi docens, az ELTE PPK Klinikai Pszichológiai és Addiktológiai Tanszékének munkatársa könyvében egy olyan jelenséggel foglalkozik, aminek a megítélése még szakmai körökben sem egységes, össztársadalmi szinten pedig sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy a munkafüggőség létezik, azzal pedig pláne nem, hogy esetleg épp őket is érinti. Épp ezért kell beszélni róla, mert napjaink egyik legelterjedtebb viselkedési addikciójáról van szó, amit, szemben mondjuk a szerhasználati függőséggel, nem hogy elítél a világ, de egyenesen támogatja, sőt megerősít benne.

A Jelen podcast legújabb adásában a szerző lesz segítségünkre abban, hogy ezt a bonyolult, és még mindig sok kérdést felvető jelenséget egy kicsit jobban megértsük.

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés