Nagy formátumú tévedések

Lakner Zoltán | 2021.05.21. 17:30

Olvasási idő kb. 2 perc

„Önmaga ellen cédulázott”, azaz folyamatosan kereste az ellenvéleményekkel való szembesülés lehetőségét Király István, neves irodalomtörténész, a szocialista rendszer fontos kultúrpolitikai teoretikusa – mondja róla lánya, Király Júlia közgazdász, akit a legtöbben a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökeként ismerhetnek. Testvérével együtt találták meg és adták közre néhány évvel ezelőtt édesapjuk 1956-1989 közötti Naplóját, amely a Magvető Tények és tanúk sorozatának egyik legsikeresebb kötetévé vált. Most, Király István születésének 100. évfordulójára egyebek mellett egy eddig publikálatlan életút-interjú közzétételével készülnek. Az élete végéig a szocialista rendszer hívének megmaradó Király Istvánt sokan tartották dogmatikusnak, keményvonalasnak, ám a memoárokból olyan ember képe tárul elénk, aki – ha nem is értünk vele egyet – végigjárta szinte a teljes huszadik századi társadalmi spektrumot, és kommunistává válása után is mindvégig igyekezett visszaellenőrizni saját döntésedet, gondolatait. A beszélgetésben szó esik Révairól, Aczél Györgyről, valamint Tandori Dezsőről és Esterházy Péterről is, Király István hozzájuk fűződő kapcsolatáról.

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés