Lakner Zoltán Nekünk Mečiar kell

Lakner Zoltán és Krekó Péter év végi beszélgetése

Nekünk Mečiar kell

Krekó Péter Fotó: Bazánth Ivola

Miért él a magyar társadalom a szélsőséges politikai megosztottság állapotában, és hogyan próbálhatnánk meg kijutni belőle? Lakner Zoltán és Krekó Péter év végi beszélgetése.

Talán csak egy sokkszerű élmény, azaz a fennálló körülmények hirtelen, és sokakat érintő változása vezethet ahhoz, hogy a magyar társadalom kilendülhessen a panaszkultúra, a lázadozó hangütés és a passzív magatartás sajátos elegyével jellemezhető állapotból. Egy ilyen élmény akár hasonló is lehet ahhoz, ahogyan a szlovák választók szabadultak meg Mečiar uralmától 1998-ban.

Krekó Péter politológus, szociálpszichológus arról is beszél, hogy a magyar társadalom mentális egészsége jelentékenyen rosszabb annál, mint ami egy közepesen fejlett európai ország helyzetéből következne, s hogy értékbeállítódásai a román, a bolgár, az ukrán, sőt az orosz társadalommal rokonítanak bennünket. A történelem azonban mutat példákat nagy társadalmi értékátalakulásokra a közelmúltból is, ami azt bizonyítja, hogy a hajlamosító körülmények ellenére sem változtathatatlanok azok a szociálpszichológiai feltételek, amelyek között élünk. Beszélgettünk mindemellett arról is, hogy az ellenzéknek milyen típusú köztársaságielnök-jelöltet lenne érdemes állítania Novák Katalinnal szemben, hogy hitelesen hivatkozhasson az egységteremtés szándékára.

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.