Nekünk Mečiar kell

Lakner Zoltán és Krekó Péter év végi beszélgetése

Lakner Zoltán | 2021.12.27. 16:33

Olvasási idő kb. 2 perc

Miért él a magyar társadalom a szélsőséges politikai megosztottság állapotában, és hogyan próbálhatnánk meg kijutni belőle? Lakner Zoltán és Krekó Péter év végi beszélgetése.

Talán csak egy sokkszerű élmény, azaz a fennálló körülmények hirtelen, és sokakat érintő változása vezethet ahhoz, hogy a magyar társadalom kilendülhessen a panaszkultúra, a lázadozó hangütés és a passzív magatartás sajátos elegyével jellemezhető állapotból. Egy ilyen élmény akár hasonló is lehet ahhoz, ahogyan a szlovák választók szabadultak meg Mečiar uralmától 1998-ban.

Krekó Péter politológus, szociálpszichológus arról is beszél, hogy a magyar társadalom mentális egészsége jelentékenyen rosszabb annál, mint ami egy közepesen fejlett európai ország helyzetéből következne, s hogy értékbeállítódásai a román, a bolgár, az ukrán, sőt az orosz társadalommal rokonítanak bennünket. A történelem azonban mutat példákat nagy társadalmi értékátalakulásokra a közelmúltból is, ami azt bizonyítja, hogy a hajlamosító körülmények ellenére sem változtathatatlanok azok a szociálpszichológiai feltételek, amelyek között élünk. Beszélgettünk mindemellett arról is, hogy az ellenzéknek milyen típusú köztársaságielnök-jelöltet lenne érdemes állítania Novák Katalinnal szemben, hogy hitelesen hivatkozhasson az egységteremtés szándékára.

Black

Még több olvasnivaló a témában.

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom
Keresés