Nem a migránsoktól félünk, hanem attól, hogy nem tudunk megélni

Lakner Zoltán | 2021.05.28. 17:59

Címkék:

podcast

Olvasási idő kb. 2 perc

Szorongások és félelmek Magyarországon címmel tett közzé nagyszabású tanulmányt a Policy Solutions elemzőcég, amelynek igazgatójával, Bíró-Nagy András politológussal beszélgettünk a magyar társadalom válogatott frusztrációiról és ezek átalakulásáról a koronavírus idején. A legfontosabb változás, hogy a pandémia miatt a magyarok sokkal jobban tartanak a szeretteik és a saját maguk megbetegedésétől, miközben az egészségügyi rendszer állapota is aggodalommal tölti el őket. A legfontosabb változás azonban az a korábbi évek problématérképével összevetve, hogy élre ugrottak a megélhetés nehézségével kapcsolatos félelmek, szoros összefüggésben azzal, hogy az elmúlt időszakban a magyaroknak csak egy töredéke érzékelte helyzete javulását, míg közel felük egyértelmű romlásról számolt be. A kutatóval arról is beszélgettünk, hogyan hat a politikai életre a szorongások és félelmek átalakulása, s milyen lépések révén lehetne nem csak politikai gyúanyagként használni az elégedetlenségeket, de egyszer netán meg is oldani a szorongást okozó problémákat.

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés