Lakner Zoltán Nem erőből születnek a jogszabályok

Nem erőből születnek a jogszabályok

Jávor Benedek

Az Európai Parlament szakpolitika-alakító szerepéről, befolyásáról beszélgetünk Jávor Benedek volt EP-képviselővel az uniós klímarendelet megszületése kapcsán.

Habár az Európai Parlamentnek nincs jogszabály-kezdeményező jogköre az Európai Unióban, a képviselőknek megvannak a maguk politikai eszközei arra, hogy a nyilvánosság meggyőzésén keresztül hatást gyakoroljanak az Európai Bizottság és a Tanács döntéshozatali napirendjére. Fontos az is, hogy az ötévenkénti választásokon legitimációt szerző európai képviselők számos kérdésben alakíthatják, módosíthatják az eléjük kerülő tervezeteket, amivel a Bizottságnak és a Tanácsnak eleve kalkulálnia érdemes.

Jávor Benedek volt EP-képviselővel (2014-2019), aki jelenleg a főváros brüsszeli képviselője, a nemrégiben elfogadott klímarendelet - és a vele összefüggő más uniós politikák - példáján azt jártuk körül, hogyan alakulnak ki az uniós döntések, és milyen szerepet játszik ezek tartalmának alakításában a Parlament.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.