Óvatosan balra lépett Németország

Lakner Zoltán | 2021.10.08. 18:40

Olvasási idő kb. 2 perc

Átrendezte a német pártrendszer erőviszonyait a szeptember 26-án tartott választás, amelyet kis előnnyel a szociáldemokraták nyertek meg. Tizenhat év után ellenzékbe szorulhat a CDU/CSU, amely jelentős, Angela Merkel által a párthoz vonzott szavazói csoportokat vesztett el. Meghatározó pozícióba kerültek a zöldek és a liberálisok, akik nélkül nincs hárompárti többségi kormány, ez a két párt azonban jóformán csak a marihuána legalizálásában ért egyet egymással. Győri Gábor politikai elemző szerint a szociáldemokraták annyiból kényelmes helyzetben vannak, hogy ha ők benne vannak a kormányban, akkor a kancellárt is ők adják, és nekik megfelel a hármas koalíció mellett a nagykoalíció is a kereszténydemokratákkal. A tapogatózó tárgyalások egyelőre jól haladnak, de a legkomolyabb tartalmi ügyeket még nem nyitották ki. Az általános várakozás szerint karácsonyra beköltözhet a kancelláriára Merkel utóda, a legnagyobb valószínűséggel a szociáldemokrata Olaf Scholz személyében.

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés