Változást akarnak a német választók, de mértékkel

Lakner Zoltán | 2021.09.03. 18:08

Címkék:

Németország

Olvasási idő kb. 2 perc

A koronavírus-járvány mellett a klímaváltozás megfékezése, egyúttal a német gazdasági modell által biztosított jólét megőrzése érdekli ma a legjobban a német választókat Győri Gábor politikai elemző szerint. Még az ezredfordulón is két nagy párt versengett a kormányalakítás jogáért, a kisebb pártok csak a kormánytöbbséghez szükséges tartozékokként voltak jelen, mára viszont a CDU/CSU, az SPD és a Zöldek azonos nagyságrendbe tartoznak, még ha pillanatnyi támogatottságuk fel-le mozog is. Ebben a versenyben nyár végén váratlanul a szociáldemokraták törtek az élre. Beszélgetésünkben szó volt a lehetséges koalíciós verziókról, Angela Merkel politikai örökségéről, az eddig nagyon sikeres szociáldemokrata kancellárjelölt, Olaf Scholz politikusi karakteréről, valamint arról is, mi a jelentősége Magyarország szempontjából annak, hogy hamarosan új kormány alakul a legnagyobb európai uniós országban.

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés