Lakner Zoltán Véget érhet az imitálás korszaka

Véget érhet az imitálás korszaka

Hegedűs Dániel Fotó: Kiss Tamás

2021 változást látszik hozni az uniós intézmények hozzáállásában a jogállamisági problémák ügyében, mozgásba jöhet a szankciómechanizmus.

Bár valószínűleg csak jövőre hoz döntést az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmus ügyében, az idei év eseményeiből óvatosan arra lehet következtetni, hogy végre valódi döntések születhetnek az uniós alapértékeket áthágó országokkal szemben. Hegedűs Dániel külpolitikai elemzővel egyebek mellett arról beszélgettünk, mit lehet egyáltalán tudni arról, hogy konkrétan mit jelentenének a jogállamisági ügyek kapcsán alkalmazott szankciók a gyakorlatban, valamint arról, milyen szerepet tölt be az Európai Parlament a jogállami eljárások katalizálásában. Szó esik arról is, mit akarhatott elérni a magyar miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének írt legutóbbi levelével, s arról is, miként változtathat az uniós intézmények magatartásán az új német kormány küszöbön álló megalakulása.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.