Vírus, vakcina, vétó és Orbán gyáva nyúl játéka

A Jelen podcast e heti adásában Krekó Péter politológussal, pszichológussal, a Political Capital ügyvezető igazgatójával a vírus, a vakcina és a vétó összefüggéseiről, valamint mindezek szociálpszichológiai vonatkozásairól beszélgettünk. Kezdve azzal, hogy az uniós költségvetés ellen emelt lengyel és magyar vétó tipikus szociálpszichológiai szituációnak, gyáva nyúl játéknak tűnik, amelyben az a kérdés, hogy az egymásnak feszülő felek közül melyik fúj majd elsőként visszavonulót.

Bár Orbán Viktor kormánya tíz éve többnyire sikeresen szlalomozik a sokrétű uniós erőviszonyok és a változatos érdekcsoportok között, s most sem kizárt, hogy kompromisszumot kényszerít ki, a költségvetés és a helyreállítási alap ellen emelt vétó egy minden korábbinál elszigeteltebb politikus képét rajzolja elénk. Annál is inkább, mert az elhúzódó gazdasági válság miatt a magyar kormánynak ugyanúgy szüksége van az uniós forrásokra saját hatalma megerősítése érdekében, miként a többi uniós országnak. A vakcina ugyanis nem hoz azonnali fellélegzést, s az általa szállított megoldás egyáltalán nem biztos, hogy már áprilisban megszületik.

Ráadásul a kormánynak meg kell küzdenie a vakcina-ellenességgel is. Bár az ezzel kapcsolatos összeesküvési elméleteket az Orbán-rezsim nem támogatja, saját, más összeesküvés-elméletekre építő propagandája sokakban elültette a bizalmatlanságot a tudománnyal és a tényekkel szemben, ami a válságmegoldás újabb korlátját jelentheti.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.