Pop

Szobadiszkó, mint komfortzene 2020-ban – Dua Lipától Kylie Minogue-ig

Nagyon sok minden történt 2020-ban a világjárványtól a fokozódó klímakatasztrófán, a gazdasági és szociális kríziseken át a Black Lives Matter-mozgalomig, amikre a popzene azonnal reagált is. A szórakozás viszont jellemzően otthonainkba szorult vissza – és a popzene erre is reagált.

Klasszikusok évadja: a fekete és a fehér herceg, meg a jó boszorkány

Évadja van a poptörténeti-klasszikus nagylemezeknek, részben mert számosnak van most évfordulója, részben mert a szerkesztői / lemezkiadói akarat (számunkra egyáltalán nem sérelmesen) úgy döntött, hogy újra kiadják őket mindenféle, a rajongók számára vonzó toldalékokkal.

A rock and roll jövője

Talán egy dalban sincs annyi akkord és váltás, mint Bruce Springsteen Born to Run című számában és talán egy lemez sem volt annyira fontos a pályáján és hozott akkor váltást, mint az azonos című album.

Pop, extrákkal

Egyszerre nagyon sikeres és különleges, a 2000-es és a 2010-es évek egyik legfontosabb popénekesnője az amerikai Taylor Swift, aki nemrég jelentette meg folklore (így, kisbetűvel) című új nagylemezét, ez pedig kitűnő lehetőség, hogy áttekintsük eddigi pályáját.

Unortodox pályaképek

A kortárs könnyűzene két, meglehetősen markáns kontúrokkal rendelkező dalszerző-énekese jelentkezett új nagylemezzel az elmúlt hetekben. Bemutatjuk mind a kettőt. Mármint az alkotókat és a műveket is.

Vesztes vagyok, bébi!

Ebben a hónapban volt 50 éves az elmúlt három évtized talán legizgalmasabb popzenésze, Beck. Nincs is alkalmasabb pillanat, hogy felvázoljuk a pályaképét.

A betondzsungel himnusza

New York-tematikájú nagylemezt jelentet meg Suzanne Vega, aki az albumra feldolgozta egyik legfontosabb inspirátora, a 2013-ban meghalt Lou Reed Walk On The Wild Side című klasszikusát. Itt a remek alkalom, hogy beszéljünk kicsit erről a popkultúra-történeti remekről.

A magány gesztusai

2016. március 24-én, a tuberkulózis és a miniszoknya világnapján, az Örömhír ünnepén, Billie Eilish visszafordíthatatlanul elindult a világhír felé.