Portré

Streepeld meg! - Meryl Streep, Hollywood királynője

A ma élő egyik legnagyobb színésznő, az emberi jogok, a klímaváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem, a #metoo mozgalom támogatója, négy gyermek anyja, 42 éve Don Gummer felesége, 71 évesen, több mint ötven évet eltöltve a pályán is tud olyat mondani, ami másokat is cselekvésre sarkall.

Japán csoda atyjai: Maeda Maszana

„Ó, nagybecsű Maszana! Barátod itt áll a sírköved előtt és potyognak a könnyei. Téged se a pénz, se a hírnév nem érdekelt, s ebbe bele is haltál. Az egyetlen, ami neked fontos volt, az nemzetünk boldogulása.” E megindító beszédet Maeda egykori tanítványa, később barátja, Takahasi Kórekijo pénzügyi zseni mondta el Maeda sírkőavatásán, akinek a munkásságáról majd a sorozat következő részében lesz szó.

Mark Rutte, a pragmatikus holland

Az ötvenhárom éves Mark Rutte egyike a háború utáni legnépszerűbb holland politikusoknak, a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, a VVD vezetése alatta vált történetének legnagyobb pártjává, és 92 év után személyében ismét miniszterelnököt adott.

A pilótanő, aki futballal nevel

Az első és máig egyetlen női pilóta volt a spanyol haditengerészetnél, de pályája során soha nem keveredett olyan veszélyes helyzetekbe, mint Ugandában, ahol manapság futballedzőként dolgozik Patricia Campos Domenech. Nem mindennapi nő, csak látszólag mindennapi célokkal: a sporton és az oktatáson keresztül szeretné megváltoztatni a lányok és asszonyok életét. Csakhogy ezt nem Európában, hanem Ugandában teszi.

Gareth Jones - Újságíró, aki nem akart hazudni

Gareth Jones, akire csak az utóbbi másfél évtizedben figyelt fel ismét a nemzetközi sajtó, tényfeltáró újságíró volt a két világháború között. Elsőként tudósított az ukrajnai éhínségről, majd Mandzsúriából akart tudósítani, s drámai körülmények között Kínában halt meg fiatalon. Már pályája kezdetén gyanakvással kezelte a kor uralkodó véleményeit, s hogy ez vezetett a halálához is, az kétségtelenül szélsőséges példája annak, mekkora kockázattal jár a hiteles, azaz tényfeltáró újságírás. Mert a valódi újságírás mindig kritikus.