Portré

A cseh utat járjuk

Andrej Babiš az első olyan jelentős csehországi politikus, akinek nem volt közvetlen kapcsolata a csehszlovákiai demokratikus rendszerváltó generációval. Életének kevésbé reflektorfényben lévő szakaszát azért is fontos megismerni, mert megmutatja a cseh kapitalista társadalom kialakulásának ellentmondásait.

Anna, te hülye vagy?

Nem alaptalan ez a kérdés, amit, anno, olyan sok aggódó barát és jóakaró, feltett Sándor Annának. Jó, megpróbáljuk árnyalni: ha nem is hülye, de egy naivul álmodó, idealista nőről van szó, aki, talán éppen ezért, képes a végtelenségig kockáztatni. Egy biztos: ez a Sándor Anna nem született megfontolt üzletasszonynak.

A japán csoda atyjai: Takahasi Kórekijó

Japán elsősorban gazdasági és pénzügyi sikereiről ismert a világban. Éppen ezért furcsa, hogy milyen kevesen ismerik Ázsián kívül azokat a gazdasági és pénzügyi szakembereket, akik az elmúlt évszázadban meghatározó szerepet játszottak e sikerekben.

Streepeld meg! - Meryl Streep, Hollywood királynője

A ma élő egyik legnagyobb színésznő, az emberi jogok, a klímaváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem, a #metoo mozgalom támogatója, négy gyermek anyja, 42 éve Don Gummer felesége, 71 évesen, több mint ötven évet eltöltve a pályán is tud olyat mondani, ami másokat is cselekvésre sarkall.

Japán csoda atyjai: Maeda Maszana

Japán elsősorban gazdasági és pénzügyi sikereiről ismert a világban. Éppen ezért furcsa, hogy milyen kevesen ismerik Ázsián kívül azokat a gazdasági és pénzügyi szakembereket, akik az elmúlt évszázadban meghatározó szerepet játszottak e sikerekben. Az ország, melyet katonai eszközökkel kényszerítettek 1852-ben arra, hogy megnyissa piacát, előre menekült, úgy döntöttek, mindent megtanulnak a fejlett nyugattól. Ma, másfél évszázaddal később, Japán a világ egyik legfejlettebb gazdasági és pénzügyi nagyhatalma. Ebben a sorozatban néhány, a japán fejlődésben döntő szerepet játszó szakembert mutatunk be.