Portré

Az égig érő lány meséje – Németh Ágnes a halhatatlanok között

Németh Ágnes ex-center kosárlabdázó lesz az első magyar játékos, akit június 18-án hivatalosan is beiktatnak a sportág halhatatlanjai közé. A világszövetség Hall of Fame múzeuma Madridban található. Az 59 éves klasszist váratlanul érte a nemzetközi szövetség (FIBA) elismerése, mivel már 22 éve abbahagyta a kosárlabdázást és komikus előadóművészként artista párjával együtt a világ cirkuszait járja.

„Verkstaden”, avagy svéd modell a Rákóczi téren

A járvány lassú lecsengésével a budapesti Rákóczi téri Vásárcsarnok melletti kis boltok is éledezni kezdtek. Van köztük egy, amely már messziről szembeötlik. Ez Pintér Pálma boltja, amelynek állványán egészen különleges termékek sorjáznak, amelyek megmozgatnak időseket és fiatalokat, konzervatív ízlésűeket és a divatra fogékonyakat egyaránt. Persze: ki tudna ellenállni egy Nyunyóka feliratú sapkának vagy a vászontáskának, rajta azzal, hogy „Nem vagyok R-O-B-O-T”.

Itália Super Mariója

Lassan három hónapja, hogy Mario Draghi egy váratlan, de súlyos politikai válság után elfoglalta hivatalát. Ki az a férfi, akit februárban Olaszország megmentőjeként emeltek pajzsra?

Konzervatív, rasszista, szexista történész, lovagkereszttel

A szegedi Tudományegyetem vizsgálatot indított oktatója, Gulyás László történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója ellen, aki egy online előadásán olyan megjegyzésekre ragadtatta magát, amelyek miatt több hallgató panaszt tett. Nem ez az első eset, hogy Gulyás szélsőséges, illetve szexista megjegyzéseket hangoztatott előadásai során. 

A cseh kalóz, egy digitális huszita, aki ősszel miniszterelnök lehet – Ivan Bartoš portréja

Ivan Bartoš a cseh Kalózpárt elnöke annak a generációnak a tagja, aki már az 1989-es demokratikus rendszerváltás után szocializálódott. De ki ez a raszta frizurás, alternatív adatbázis-építő informatikus, aki a reggelig tartó, pszichedelikus bulik világát a cseh parlament épületére cserélte le és az idei őszi parlamenti választások után akár Andrej Babiš utóda is lehet?

A mai szabályok szerint Lilinek nem lenne anyukája, Évának kislánya

Hiába is akarják, van, amit nem lehet kőbe vésni – azt, hogy mi a család, mit jelent szülőnek, anyának és apának lenni. Vagy egyedülállóként örökbe fogadni. Íme, Éva és örökbefogadott kislánya, Lili története, ami ma már nem ismétlődhetne meg ugyanígy, hiszen a kormány korlátozta ezt a lehetőséget.