Portré

Konzervatív, rasszista, szexista történész, lovagkereszttel

A szegedi Tudományegyetem vizsgálatot indított oktatója, Gulyás László történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója ellen, aki egy online előadásán olyan megjegyzésekre ragadtatta magát, amelyek miatt több hallgató panaszt tett. Nem ez az első eset, hogy Gulyás szélsőséges, illetve szexista megjegyzéseket hangoztatott előadásai során. 

A cseh kalóz, egy digitális huszita, aki ősszel miniszterelnök lehet – Ivan Bartoš portréja

Ivan Bartoš a cseh Kalózpárt elnöke annak a generációnak a tagja, aki már az 1989-es demokratikus rendszerváltás után szocializálódott. De ki ez a raszta frizurás, alternatív adatbázis-építő informatikus, aki a reggelig tartó, pszichedelikus bulik világát a cseh parlament épületére cserélte le és az idei őszi parlamenti választások után akár Andrej Babiš utóda is lehet?

A mai szabályok szerint Lilinek nem lenne anyukája, Évának kislánya

Hiába is akarják, van, amit nem lehet kőbe vésni – azt, hogy mi a család, mit jelent szülőnek, anyának és apának lenni. Vagy egyedülállóként örökbe fogadni. Íme, Éva és örökbefogadott kislánya, Lili története, ami ma már nem ismétlődhetne meg ugyanígy, hiszen a kormány korlátozta ezt a lehetőséget.

Grundtól a Padlásig – Wunderlich József szerepei

Boka János a Pál utcából, Andrej Bolkonszkij a Háború és békéből, Ákos az Auróra Boreálisból, Bádogember az Ózból, Raszkolnyikov barátja a Bűn és bűnhődésből, Jay Gatsby Fitzgerald tollából. De az említett szerepeken kívül fantasztikus Rádiós volt a Padlásban, legutóbb pedig Szelim basaként tűnt fel (streamline bemutató) a Szöktetés a szerájból című Mozart operában. Ő Wunderlich József.

Petr Kellner, az uzsorakirály

A cseh külpolitika keleti nyitása elképzelhetetlen lett volna a politikai elit és a nagy biznisz összefonódása nélkül. A fordulatban szerepet játszottak az olyan nagy pénzügyi vállalatok is, mint a PPF. Kicsoda Petr Kellner, hogyan tett szert ekkora vagyonra, és mi az oka a cseh kapitalizmus eloligarchásodásának?

Vállalja a lehetetlent Szepsy István, a csúcs-aszú borásza

Olyan, mint a bor, amit készít. Elsőre érzi, aki találkozik vele, hogy nem hétköznapi, más, mint amit megszokott, hogy nem lehet egyszerűen odasorolni a többiek közé. Pedig nem harsog, nem kiabál, lehetne attraktívabb, illatosabb, de mint mondja: a magas minőségek nem az illatokról szólnak. Kezdetekről, tudatosan vállalt kockázatokról, csúcs-aszúról, a közösség sikeréről beszélgettünk Szepsy Istvánnal.