Portré

Petr Kellner, az uzsorakirály

A cseh külpolitika keleti nyitása elképzelhetetlen lett volna a politikai elit és a nagy biznisz összefonódása nélkül. A fordulatban szerepet játszottak az olyan nagy pénzügyi vállalatok is, mint a PPF. Kicsoda Petr Kellner, hogyan tett szert ekkora vagyonra, és mi az oka a cseh kapitalizmus eloligarchásodásának?

Vállalja a lehetetlent Szepsy István, a csúcs-aszú borásza

Olyan, mint a bor, amit készít. Elsőre érzi, aki találkozik vele, hogy nem hétköznapi, más, mint amit megszokott, hogy nem lehet egyszerűen odasorolni a többiek közé. Pedig nem harsog, nem kiabál, lehetne attraktívabb, illatosabb, de mint mondja: a magas minőségek nem az illatokról szólnak. Kezdetekről, tudatosan vállalt kockázatokról, csúcs-aszúról, a közösség sikeréről beszélgettünk Szepsy Istvánnal.

 

Szabad a galaktikus botrány után elítélt kém

Egy történet vége. Novemberben az illetékes amerikai hatóság megszüntette Jonathan Pollard öt éve tartó felügyeletét. A feltételesből ezzel ténylegesen szabaddá lett a férfi, a kém, aki korábban harminc évet töltött különböző szigorúságú börtönökben.

Szlovák Hang - Peter Pellegrini pályafutása

A baloldal megújítója vagy Robert Fico volt miniszterelnök politikájának emberarcú változata, a szlovák maffiaállam harmadik messiása? A szeptemberben hivatalosan bejegyzett, jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a balközép Hang - Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini munkássága a kérdést egyelőre nyitva hagyja.