Portré

Kicsoda Liz Truss, Őfelsége legrugalmasabb miniszterelnöke?

Szabó Barnabás

II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodása során elsőként nem a Buckingham-palotában, hanem Skóciában, balmorali birtokán kérte fel Liz Trusst, a konzervatívok új vezetőjét, hogy alakítson kormányt a nevében. Hogy az új miniszterelnök munkája más tekintetben mennyire fog eltérni az eddig megszokottól, az egyelőre nyitott kérdés. Truss útja a sikerhez nem volt magától értetődő, de kemény munkával és a tory tagság hangulatának jobb megértésével maga mögé utasította riválisait. Boris Johnson öröksége azonban teherré is válhat a kormányzást kimondottan nehéz körülmények között átvevő egykori külügyminiszter számára.

Elolvasom

Zóra dalai: a hangom a hangszerem

Székely Ilona

Keserédes akkordok a fekete-fehér billentyűkön, gyönyörűen sír hozzá a nagybőgő. Aztán a zongoránál énekelni kezd egy törékeny, sötét hajú lány, úgy, hogy az ember beleborzong a dalba.

Elolvasom

Mindig légtornász és a legjobb fogó akart lenni

A cirkuszt vagy szereti valaki, vagy nem. Mondhatnám, nincs középút és nincs harmadik lehetőség, de Sz. Látó Judit könyvét olvasva már másképp gondolom. Mert van, akinek az élete a cirkusz. Egyszerűen és megkérdőjelezhetetlenül. Minden csodájával és minden nehézségével együtt. Ahogyan Kristóf Istvánnak is, aki nyolcvan évéből gyakorlatilag mindegyiket a cirkuszban vagy annak közelében töltötte. Abból közel 25-öt a Fővárosi Nagycirkusz vezetőjeként.

Elolvasom

Politikai öngyilkosság helyett miniszterelnök lett Petr Fiala

Bőtös Botond

Ötpárti koalíciót fog vezetni a jobboldali-konzervatív, brnoi lokálpatrióta Petr Fiala. Az értelmiségi pályáról a politikába érkező új cseh miniszterelnök és pártjának története azt is megmutatja, miért nincs már esélye egy Fidesz-féle ultrakonzervatív politikának Csehországban.

Elolvasom

A teniszező, akinek a kedvéért még a Beatles is elhallgatott

Hegyi Iván

Mestersége címere: asztali és egyéb tenisz. Ann Haydon-Jones, a wimbledoni teniszklub nyolcvanhárom esztendős alelnöke vb- és Eb-döntőket vívott pingpongban, diadalra vezette Anglia női csapatát az első asztalitenisz Európa-bajnokságon, Budapesten. Majd egyesben ötször nyert Grand Slam-tornát, győzött az amerikai, az angol, az ausztrál és a francia nemzetközi teniszbajnokságon is.

Elolvasom
Keresés