A teniszező, akinek a kedvéért még a Beatles is elhallgatott

Mestersége címere: asztali és egyéb tenisz. Ann Haydon-Jones, a wimbledoni teniszklub nyolcvanhárom esztendős alelnöke vb- és Eb-döntőket vívott pingpongban, diadalra vezette Anglia női csapatát az első asztalitenisz Európa-bajnokságon, Budapesten. Majd egyesben ötször nyert Grand Slam-tornát, győzött az amerikai, az angol, az ausztrál és a francia nemzetközi teniszbajnokságon is.

Ann Haydon panaszkodott: „Asztaliteniszezőnek neveltek. De az egész a késő éjszakákról, a nem túl fényes lámpákról, a füstös légkörről szólt, és a szüleim nyáron betoltak a teniszpályára, hogy valami egészségeset is csináljak”.

Ehhez képest tűrhetően pingpongozott. Volt honnan merítenie, mert édesapja 1931 és 1955 között minden asztalitenisz-világbajnokságon részt vett, összesen tizennégy érmet gyűjtött, 1953-ban Anglia csapatával elhódította az aranyat. Elég baj volt az nekünk, mert a döntőt a magyarokkal vívták a britek, és Sidó Ferenc hiába nyerte meg mindhárom mérkőzését, egyedül nem arathatott diadalt (3:5). Kárpótlásként egyesben, párosban (Kóczián Józseffel) és vegyes párosban (a román Angelica Rozeanuval) arannyal triplázott.

A kis Ann, aki tizenöt évesen tartalék volt a délutáni 6:3 estéjén a londoni Wembley Poolban rendezett Anglia–Magyarország asztalitenisz-mérkőzésen (5:4), követte Adrian papát: 1954 és 1957 között öt ezüst- és három vb-bronzérmet szerzett. Az 1957-es világbajnokságon három döntőt vívott, és vesztett el egyaránt 3:2-re. Egyesben a japán Egucsi az ötödik szettben 19-re győzött ellene, igaz, ­Haydon a „sírból” jött vissza, mert a legjobb nyolc között a döntő játszmában 5:10-re állt Kóczián Évával szemben, innen nyert 21:12-re. A vegyes párosban is Egucsi babrált ki vele – Ogimura oldalán –, míg a női párosban Mossóczy Lívia és Almási-­Simon Ágnes fosztotta meg az elsőségtől. Utóbbi 1957-ben disszidált, tízszer vitte el a pálmát a nyugatnémet bajnokságon – háromszor egyesben –, és az NSZK válogatottjaként háromszoros Európa-bajnok volt, 1962-ben egyesben és csapatban is aranyérmet érdemelt ki.

Haydon ötvennyolcban Budapesten járt, az első asztalitenisz Európa-bajnokságra érkezett. A női csapatok versenyében Anglia győzött, legjobbja a döntőben mindkét egyes mérkőzését megnyerte, és a párosban is győzött Collins oldalán a Rozeanu, Zeller román kettős ellen. Az egyes döntőben viszont alulmaradt Kóczián Évával szemben. Szokás szerint 3:2-re vesztette el a mérkőzést, 2:0-ás játszmaelőnyről és a harmadik szettben 16:9-ről kapott ki.

„Elegem van az asztaliteniszből, a jövőben csak teniszezni fogok, hátha a fehér sportban nem ér ennyi csalódás” – mondta keserűen.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!