SPORTFÓLIÓ

A teniszező, akinek a kedvéért még a Beatles is elhallgatott

Hegyi Iván | 2021.11.14. 12:46

Olvasási idő kb. 9 perc

Mestersége címere: asztali és egyéb tenisz. Ann Haydon-Jones, a wimbledoni teniszklub nyolcvanhárom esztendős alelnöke vb- és Eb-döntőket vívott pingpongban, diadalra vezette Anglia női csapatát az első asztalitenisz Európa-bajnokságon, Budapesten. Majd egyesben ötször nyert Grand Slam-tornát, győzött az amerikai, az angol, az ausztrál és a francia nemzetközi teniszbajnokságon is.

Ann Haydon panaszkodott: „Asztaliteniszezőnek neveltek. De az egész a késő éjszakákról, a nem túl fényes lámpákról, a füstös légkörről szólt, és a szüleim nyáron betoltak a teniszpályára, hogy valami egészségeset is csináljak”.

Ehhez képest tűrhetően pingpongozott. Volt honnan merítenie, mert édesapja 1931 és 1955 között minden asztalitenisz-világbajnokságon részt vett, összesen tizennégy érmet gyűjtött, 1953-ban Anglia csapatával elhódította az aranyat. Elég baj volt az nekünk, mert a döntőt a magyarokkal vívták a britek, és Sidó Ferenc hiába nyerte meg mindhárom mérkőzését, egyedül nem arathatott diadalt (3:5). Kárpótlásként egyesben, párosban (Kóczián Józseffel) és vegyes párosban (a román Angelica Rozeanuval) arannyal triplázott.

A kis Ann, aki tizenöt évesen tartalék volt a délutáni 6:3 estéjén a londoni Wembley Poolban rendezett Anglia–Magyarország asztalitenisz-mérkőzésen (5:4), követte Adrian papát: 1954 és 1957 között öt ezüst- és három vb-bronzérmet szerzett. Az 1957-es világbajnokságon három döntőt vívott, és vesztett el egyaránt 3:2-re. Egyesben a japán Egucsi az ötödik szettben 19-re győzött ellene, igaz, ­Haydon a „sírból” jött vissza, mert a legjobb nyolc között a döntő játszmában 5:10-re állt Kóczián Évával szemben, innen nyert 21:12-re. A vegyes párosban is Egucsi babrált ki vele – Ogimura oldalán –, míg a női párosban Mossóczy Lívia és Almási-­Simon Ágnes fosztotta meg az elsőségtől. Utóbbi 1957-ben disszidált, tízszer vitte el a pálmát a nyugatnémet bajnokságon – háromszor egyesben –, és az NSZK válogatottjaként háromszoros Európa-bajnok volt, 1962-ben egyesben és csapatban is aranyérmet érdemelt ki.

Haydon ötvennyolcban Budapesten járt, az első asztalitenisz Európa-bajnokságra érkezett. A női csapatok versenyében Anglia győzött, legjobbja a döntőben mindkét egyes mérkőzését megnyerte, és a párosban is győzött Collins oldalán a Rozeanu, Zeller román kettős ellen. Az egyes döntőben viszont alulmaradt Kóczián Évával szemben. Szokás szerint 3:2-re vesztette el a mérkőzést, 2:0-ás játszmaelőnyről és a harmadik szettben 16:9-ről kapott ki.

„Elegem van az asztaliteniszből, a jövőben csak teniszezni fogok, hátha a fehér sportban nem ér ennyi csalódás” – mondta keserűen.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés