Az eredeti Rocky

Sylvester Stallone filmes emléket állított Rockynak. Akinek eredetije valóságos hős, a nehézsúlyú profi boksz egyetlen veretlen világbajnoka. Rocky Marcianónak (eredetileg Rocco Marchegianónak) hívták, utolsó meccse 61 574 nézőt vonzott 1955-ben a New York-i Yankee stadionba. Azon a találkozón is kiütéssel nyert, ahogyan 49, kivétel nélkül győztes mérkőzése közül 43 alkalommal.

Hetven évvel azután, hogy Rocky Marciano 1923-ban a massachusettsi Brocktonban megszületett, a Woroner Productions Inc. tulajdonos-igazgatója extraklasszis versenyzőnként 129 információt táplált egy NCR 315-ös számítógépbe. Majd közölte az eredményt: a komputer szerint az eredeti Rocky minden idők legragyogóbb ökölvívója.

Nem csupán a számítógép szerint.

Az amerikai bálvány 1956-ban úgy jelentette be visszavonulását, hogy – egyedül a nehézsúlyú profik közül – veretlen maradt, mind a 49 mérkőzését megnyerte, 43-at kiütéssel. Pedig – idézet egy korabeli leírásból – „olyan nehézkesen mozgott, mintha egy zsák szenet cipelne a hátán”. A befejezést azzal indokolta: több időt szeretne eltölteni a családjával. Csak tizenhárom esztendeje maradt a famíliára, mert 1969-ben, amikor repülőt bérelt, hogy hazaérjen saját születésnapi bulijára, a kis Cessna fának ütközött, és Rocky már nem érte meg a negyvenhatodikat. A világot úgy érte a hír, ahogyan Marciano ellenfeleit az ökölcsapás, ha a nagy bajnok lesújtott.

Pedig első huszonkét évében eszébe sem jutott a boksz. Baseball-játékosnak készült, de a Chicago Cubstól rövid úton eltanácsolták. A katonaságnál kezdett öklözni, és négy esztendővel később vívta első profi mérkőzését (Lee Eppersonnal). A kiütéssel húsz dolcsit keresett, míg utolsó meccsén, amelyen Archie Moore-t csapta le, 468 374 dollár ütötte a markát.

Jóllehet úgy volt, nem lesz hosszú karrierje. A profi pályafutás első évében, 1949-ben annyira elverte Carmine Vingót, hogy vetélytársának a pap már feladta az utolsó kenetet a klinikán. Marciano az öltözőben tudta meg, riválisa milyen válságos állapotba került, és azonnal a kórházba sietett, ahol Vingo agyműtéten esett át. Rocky napokig sétált le-föl a gyógyintézet folyosóján, és mind a másfél ezer dollárt, amit a győzelemért felvett, vetélytársa kezelésére fordította. A nagybeteg túlélte az operációt, de soha többé nem bokszolhatott, s a Vingót a későbbiekben is gyámolító, sőt barátjává fogadó Marciano is azt fontolgatta, felhagy az ökölvívással.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!