Itália Super Mariója

Török F. László | 2021.05.18. 18:49

Címkék:

Mario Draghi

Olvasási idő kb. 9 perc

Mario Draghi februárban úgy vette át a kormányfői feladatokat elődjétől, a két és fél évig kormányzó Giuseppe Conte-tól, mint politikai megmentő. Olaszország leghitelesebb nemzetközi szupersztárjaként és szupermenedzsereként már mindenki várta vissza az olasz politikába a most 74 éves szakembert, majdnem egy évtizede. Pedig a halkszavú római bankár olaszországi előélete nem vetítette előre sem a hírnevet, amit Draghi az Európai Központi Bank vezetőjeként megszerzett, sem a karakán erővonalat, amit az európai pénzügyi politikában viszonylag rövid idő alatt megvalósított. A Super Mario becenevet az elmúlt évtized közepére „kiérdemlő” menedzser az olasz gazdasági és pénzügyi felsőosztály tipikus terméke. Jó körülmények közé, bankárcsaládba született, remek iskolákat végzett és szinte családi hagyományként lépett a hozzá hasonló társadalmi osztályokból származók tipikus útjára. Olaszországban azt mondják, valaki vagy tehetséges és nagyszájú, és úgy lesz belőle szupergazdag és/vagy nagyhatalmú politikus, s botrányból botrányba szédeleg, de mindenki ismeri (lásd Berlusconi), vagy tehetséges, csendes és komoly, jól képzett, és úgy lesz belőle szupergazdag és/vagy nagyhatalmú politikus, hogy senki sem ismeri igazán. Mario Draghi kétségtelenül az utóbbi utat járta be, és élete első ötven évében a közelébe sem került annak, hogy szupersztár legyen, annyira konzervatívan alakult a pályája.

Kiváló és szigorú, jezsuita oktatásban részesült Rómában, amit a legmagasabb minősítéssel elvégzett közgazdasági diploma követett a római Sapienza Egyetemen. Ezt tengerentúli PhD követte, amelyet a bostoni MIT-n szerzett. Ezek után elméleti közgazdászként kezdte meg a pályáját, tanított előbb a trentói, majd a páduai és a velencei egyetemen. Ez után jött az első „komoly” megbízatás. 1991-ben immár 44 éves volt, amikor gyerekkori mentora, az Olasz Nemzeti Bank akkori elnöke, későbbi köztársasági elnök, Carlo Azeglio Ciampi ajánlotta az olasz Államkincstár főigazgatói pozíciójába. És ezzel elindult a szabályszerű úton, amelyet mentora is bejárt. Ciampi is elméleti szakemberből lett bankár, utána egyre feljebb lépve a Nemzeti Bank elnöke, majd köztiszteletben álló köztársasági elnök. Teljes karrierjét az olasz pénzügyi világban és a közszolgálatban élte le.

A mi Mariónkra is ugyanaz az út várt volna talán, de úgy döntött, csavar egyet rajta, és egy újabb amerikai tudományos kitérő után átnyergelt a magánszektorba, és a 2002-ben a hírhedt Goldman Sachs amerikai pénzügyi óriás alelnöke és európai stratégiáért felelős vezetője lett néhány évre. Élete azon periódusa következett, amire tán legkevésbé büszke. A Goldmann Sachs nem csak a 2008-as pénzügyi válság kirobbanásának egyik felelőse, de az a cég is, amely hallgatólagosan segítette Görögország pénzügyi machinációit, még ha ezekben Draghi személyesen nem vett is részt. Itt megismerte a nemzetközi pénzvilág és a kormányok, azaz a politika közötti összefonódásokat, másrészt kikerült a belterjes olasz gazdasági-pénzügyi elit pályájáról. És egyben szintet is lépett, hisz Olaszországba már a Nemzeti Bank elnöki pozíciójába hívták vissza.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés