King királynő

A tizenhatszoros wimbledoni bajnok Billie Jean King a legnagyobb győzelmét talán akkor aratta, amikor „a nemek harcában” 6:4, 6:3, 6:3-ra nyert a nagy pofájú Bobby Riggs ellen, aki 1973-ban ötvenöt éves volt, és előzőleg nem csupán kihívta, de felülmúlta a hatvankét Grand Slam-trófeát számláló, abban az esztendőben a négy nagy torna közül hármat nyerő Margaret Courtot.

Bobby Riggs nagy teniszező és ugyanakkora bunkó volt. Ötvenöt éves korában azzal hívta ki a teniszvilág legjobb nőit – értsd: legkiválóbb hölgy játékosait –, hogy a lányoknak, asszonyoknak „a konyhában és a hálószobában a helyük, nem feltétlenül ebben a sorrendben”.

Ennek jegyében először a harmincegy esztendős Margaret Courttal találkozott 1973-ban. Az ausztrál világsztár abban az évben megnyerte az ausztrál, a francia és az amerikai nyílt bajnokságot. Wimbledonban az amerikai Chris Evert nagyon elkente, 6:1, 1:6, 6:1-re győzött ellene az elődöntőben. Ezzel együtt Court egyesben huszonnégy, párosban és vegyes párosban egyaránt további tizenkilenc, mindent egybevetve tehát hatvankét Grand Slam-trófeát szerzett. A „nemek harcát” megelőző kilencvenkét egyes meccséből nyolcvankilencet megnyert.

Lehet mondani, jó passzban volt.

Fénykorában a Los Angeles-i Riggset sem nevezhették akárkinek. Harminckilencben Wimbledonban elvitte a pálmát egyesben, párosban (az egyéni döntőben 2:6, 8:6, 3:6, 6:3, 6:2-re legyőzött Elwood Cooke oldalán), valamint vegyes párosban (Alice Marble partnereként). Talán még ennél is nagyobb feltűnést keltett, hogy tripla diadalát megfogadta a brit bukméker irodák egyikében, s ezzel nem kevesebb, mint 108 ezer dollárt keresett. Két évvel később – világelsőként – profinak állt, így az akkori sportszellemnek megfelelően kitiltották a hagyományos versenyekről. Negyvenhétben egy kivándorolt magyar kárpitos szintén világszínvonalon teniszező fiával, Frank Kováccsal turnézott Amerika-szerte, tizenegy mérkőzést vívott, ötöt megnyert, hatot elvesztett, de akár győzött, akár nem, igen jó pénzt keresett bútorszövetes honfitársunk nagy showmannek tartott gyermekével együtt. Hetvenháromban tízmillió amerikai nézte a CBS televízió adásában a Court–Riggs találkozót. A helyszínen, a San Diegótól harmincnyolc kilométernyire lévő Ramonában három és fél ezren szurkoltak, talán azért csupán ennyien, mert a mérkőzés napján az ausztrál játékos- és edző legenda Harry Hopman azt nyilatkozta a New York Timesban: „Riggs csak akkor veszíthet, ha eltöri a lábát.” Hasonló véleményen volt a háromszoros wimbledoni bajnok angol Fred Perry, az első férfi teniszező, aki mind a négy Grand Slam-tornán győzött: „Court nem nyer egy szettet sem.”

Mi az, hogy nem nyert: tenyérbe mászó vetélytársa ötvenhét perc alatt 6:1, 6:2-re elintézte őt. Amikor a meccs előtt Riggs egy csokor vörös rózsát nyújtott át neki a hálónál, azt gondolta róla, csúnya kis ember. Majd reménytelenül futott a labdái után.

A meccset „mészárlásnak” minősítették. Az AP hírügynökség szerint „Riggs ártalmas csapást mért a női teniszre”. A triumfáló öregfiú a Sports Illustrated következő számának címlapjára került, ezzel a szöveggel: „Soha ne fogadj ez ellen az ember ellen.”

Így volt tavasz idején. De az ősszel Billie Jean King is kiállt Rigsszel szemben. Ekkor már ötvenmillió amerikai ült a tévé előtt, miután az ABC főműsoridőben adta a mérkőzést. A Houston Astrodome-ban 30 472 néző tolongott, pedig King esélyei nem voltak jobbak Courtéinál, már csak azért sem, mert az amerikai teniszező „csupán” harminckilenc Grand Slam-győzelmet számlált. Egyesben hatszor nyert Wimbledonban és további hatszor a másik három nagy tornán, párosban tizenhat (Wimbledonban tíz), vegyes párosban tizenegy GS-elsőségre lehetett büszke. A huszonkilenc éves játékos 200 ezer dolláros díjért lépett pályára Riggs ellen, és el is vitte a nagy dohányt, méghozzá úgy, hogy a találkozón egyetlen szettgyőzelmet sem engedett át felfuvalkodott riválisának, aki a meccs előtt kijelentette: leugrik a híres pasadenai hídról, ha veszít. Ígéretét nem tartotta be, bár 6:4, 6:3, 6:3 volt az eredmény, nem a javára. Szokatlanul halkan összegzett: „Be kell vallanom, alábecsültem Billie Jeant, és túlbecsültem magam.”

– Tudtam, hogy akár nyerek, akár vesztek ezen a meccsen, életem végéig emlékszem majd rá – nyilatkozta King, akit hintón tolt a pályára hat fiatalember, valamennyinek a Riggset kigúnyoló Sugar Daddy felirat virított a pólója hátán. – Egyúttal azt éreztem, ötven évet megyünk vissza az időben, ha Riggs győz. De bíztam benne, nem így történik, mert pályafutásom során rendszerint bírtam a nyomást.

Martina Navratilova azt mondta róla: „Keresztes hadjáratot vívott mindannyiunkért.” A Life magazin a huszadik század legfontosabb szereplői közé sorolta, ő volt az egyetlen nő a listán. A BBC hasonló ankétján a négy legnagyobb hatású sportoló közé került Muhammad Alival, Pelével és Tanni Gray-Thompson kerekesszékes paralimpikonnal, a Lordok Háza tagjával együtt. Tekintélyes és roppant állhatatos volt. Kellett is a kitartás, mivel fodrászból lett személyi asszisztense, Marilyn Barnett 1979-ben leesett King malibui házának erkélyéről, és megbénult, majd azzal fenyegette meg munkaadóját, hogy ha nem fizet neki megfelelő összeget életminőségének legalább anyagi tekintetű megőrzéséért, akkor nyilvánosságra hozza, hogy nemcsak főzött, takarított, ügyeket intézett, hanem 1972 és 1979 között szerelmi kapcsolatban állt Billie Jean Kinggel.

King, akit a mai Magyarország keresztény-nemzeti körei gyűlölnének, ám ettől még írhatna a térdén úgynevezett alaptörvényt, bár orgián és ereszen nem járt, nem hagyta magát zsarolni, és 1981. május elsején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a saját neméhez vonzódik. Ez legalább olyan emlékezetes pillanat volt, mint napjainkban a mélyen intellektuális kapcsolat, valamint a női és a férfi szépség együttes emblémájaként elénk táruló Mészáros, Várkonyi álompár esküvője. A Los Angeles-i konferenciát a CNN élőben közvetítette. (Sajnos a modern idők magyar frigye teljességgel zárt kapus volt.) Billie Jean mellett édesanyja, apja, továbbá ügyvédje, Dennis Wasser, valamint férje, Larry King állt.

A teniszező azt mondta: „Viszonyt folytattam Marilynnel, de annak már jó ideje vége. Nagyon csalódott vagyok, és megdöbbent, hogy Marilyn nemcsak önmagát rombolja le, hanem azok renoméját is aláásná, akik törődtek vele.” Majd határozottan tagadta, hogy bármilyen pénzügyi segítséget ígért volna Barnettnek, akit aztán mégis támogatott ex-barátnője 1997-ben, negyvenkilenc éves korában bekövetkezett haláláig. (Annak ellenére, hogy a bíróság 1981 decemberében King mellett döntött, az ítéletben leszögezve: Barnett „tettét zsarolási kísérletnek lehet tekinteni”.)

King egyéb nagy hatású győzelmet is aratott a pályán kívül: hetvenháromban, közvetlenül a wimbledoni torna előtt, hatvan versenyző részvételével megalakította a professzionális hölgy teniszezők érdekvédelmére létrehozott Women’s Tennis Associationt. Annak első vezérigazgatójául Billie Jeant nevezték ki. King az előző évben 15 ezer dollárral kevesebbet kapott az amerikai bajnokságon elért sikeréért, mint a férfi egyes győztese, a román Ilie Nastase. Kijelentette, ha nem egalizálják az összegeket, akkor nem lép pályára Forest Hillsben. A presszió nyomán sikerült „egyenlíteni”. Amikor – 1968-ban – Wimbledonban először fizettek pénzdíjat, a győztes King 750 fontot vehetett fel, végül összesen 1 millió 966 ezer 487 dollárt keresett a tenisszel. A WTA tornáin 1980-ban már 450 játékos vett rész, a díjalap összesen több mint hétmillió dollár volt. A Covid előtti utolsó esztendőben, 2019-ben nyolcvannégy ország 1650 versenyzője szerepelt a sorozaton, az összdíjazás pedig 180 millió dollárra rúgott.

Elton John megénekelte 1975-ös dalában, a Philadelphia Freedomban. Emma Stone alakította A nemek harca című, a hetvenhármas történetet felidéző 2017-es filmben. A manapság hetvenhét éves Billie Jean tényleg King és királynő egyszerre. De még a fenség is tévedhet. Egyszer azt mondta: „A győzelem mulandó, a vereség örök.”

Houston azért negyvennyolc éve ász a partiban.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.