Konzervatív, rasszista, szexista történész, lovagkereszttel

A szegedi Tudományegyetem vizsgálatot indított oktatója, Gulyás László történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója ellen, aki egy online előadásán olyan megjegyzésekre ragadtatta magát, amelyek miatt több hallgató panaszt tett. Nem ez az első eset, hogy Gulyás szélsőséges, illetve szexista megjegyzéseket hangoztatott előadásai során. 

Gulyás László történész a Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy február 17-én tartott online-előadásán, mintegy 60 hallgató előtt egyebek mellett ilyeneket mondott: „az amerikai feka kultúra a rapre épül”, továbbá „én utálom a cigányokat, Győzikét meg végképp”, valamint azt, hogy „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csinálnak.”

Gulyás előadása során Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok elnökét félhülyének titulálta, Kamala Harrist, az USA alelnökét pedig „feka ribancként” emlegette. Az online órára hatvanan jelentkeztek be, de végül csak húszan követték végig a kilencven perces előadást. Gulyás néhány hallgatójára is tett megjegyzést: „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”, mondta, majd az egyik távozó hallgatóval kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

Mindez nem egy részeg ember kocsmai hőzöngése, hanem egy egyetemi oktató előadása során hangzott el. Persze meglehet, hogy olykor az egyetemi előadó is részeg, de nem biztos, hogy ebben az esetben ez helyes következtetés lenne: bőven vannak olyanok, akiket a történtek nem érték meglepetésként, s ők csupán azon csodálkoznak, hogy Gulyás eddig megúszta komolyabb botrányok nélkül. 

Gulyás 1965-ben, Hódmezővásárhelyen született, életrajza szerint a középiskolát munka mellett végezte el, s 1991-ben szerzett történelem-földrajz szakos diplomát a József Attila Tudományegyetemen. A 90-es évek elején karate oktatóként is működött, s pár évig a Fidesz Csongrád megyei pártigazgatója volt. Kapcsolata ezutám sem szakadt meg a párttal: életrajzában az szerepel, hogy „1994 és 1998 között az egyik parlamenti párt főállású tanácsadójaként tevékenykedett. E minőségében kommunikációs, marketing, személyzeti és stratégiai területeken dolgozott.”

1996-ban Gummersbachban a német parlament ösztöndíjával elvégezte a Theodor Heuss Akademie angol nyelvű, „Szun-Tzu stratégiai menedzsment szemináriumát” 1997-ben a Pécsi Tudományegyetemen humán szervező egyetemi diplomát szerzett. 2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Regionális politika és gazdaságtan doktori iskolájában „summa cum laude” minősítéssel PhD-fokozatot szerzett regionális tudományból. 2005-ben pedig a Pécsi Tudományegyetem történész doktori iskolájában Edvard Benesről írt disszertációjával történelemtudományból ért el PhD-fokozatot. 2009-ben a Debreceni Tudományegyetemen habilitált gazdálkodástudományból. 2015-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. 390 tudományos közleményét rögzítették, ebből 27 könyv – 14 szerzőként, 13 szerkesztőként –, 97 könyvfejezet és 153 tudományos folyóiratcikk.

Gulyás tehát minősített oktató, akinek a megítélése ugyanakkor elég vegyes egykori hallgatóinak körében. Kérdésünkre többen is megerősítették, hogy korábban is gyakran tett szexista és rasszista megjegyzéseket. „A nagymellű lányok üljenek előre, a rondák meg hátra!” – gyakorta így kezdte az óráit. Volt példa arra is, hogy egy spanyolországi, zsidó származású történészt vigyorogva „kettős identitásúnak” nevezett. Forrásunk hozzátette: ekkor több hallható együtt nevetett vele. „Az a baj, hogy oktató és hallgató nem egyenrangú viszonyban vannak egymással, a tanárnak hatalma van a diák fölött, s ő evvel a hatalommal visszaélt, és ezt nagyon élvezte is” – magyarázta ezt Gulyás egykori hallgatója.

Többen felhívták a figyelmünket arra is, hogy Gulyás előadásai történeti szempontból korrektek voltak, a két világháború közötti magyar külpolitikáról felkészülten beszélt. Csakhogy az előadásait gyakran fűszerezte antiszemita, rasszista és soviniszta megjegyzésekkel. Nem véletlen, hogy volt olyan hallgatója, aki egy előadása közepén fölállt, és kiment azzal, hogy a könyvtárban több hasznos információhoz jut, mint az órán.

Arról, hogy a nemzeti, keresztény, konzervatív lovagkeresztes professzor óráit az elmúlt években hányan hagyták ott, nincs információnk.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!