Sportfólió

Lia, Lia, Amália!

Hegyi Iván | 2021.10.05. 15:50

Címkék:

sport

Olvasási idő kb. 10 perc

Kétszázötvenszeres válogatott volt úgy, hogy kétszer egy évet kihagyott. Először akkor, amikor Debrecenből az FTC-be, majd akkor, amikor a Ferencvárosból a Vasasba igazolt. Sterbinszky Amália, a kézilabdázás korábbi magyar királynője szériában tíz bajnoki címet nyert Angyalföldön – kettőt százszázalékos teljesítménnyel, egyet szintén veretlenül, egyetlen pontot vesztve szerzett meg a piros-kék csapat –, és ötödik világbajnokságán társai vállán ünnepelte negyedik vb-érmét, a Budapest Sportcsarnokban elhódított ezüstöt.

Óriási balhé volt a régi Sportcsarnok melletti Játékcsarnokban 1973. február 11-én, de nem elsősorban azért, mert sok száz szurkoló kinn rekedt az FTC–Vasas női kézilabda Terem Kupa-mérkőzésről. Hanem azért, mert a piros-kékek 11:8-as győzelme után néhány magáról megfeledkezett ferencvárosi „drukker” a játéktérre szaladt, és köpködte meg rugdosta a Vasas játékosait. Valamint az FTC csapatkapitányát, Szőke Lászlónét, aki megpróbálta megállítani a feldühödöttek rohamát, ezért ő sem úszta meg szárazon.

A hangulat azért volt ennyire ellenséges, mert Sterbinszky Amália akkor játszott először a Vasasban az FTC ellen. Huszonegy éves korától egy esztendőt kivárt, mert a ferencvárosi klub nem adta ki. Amikor utoljára – 1971. október 12-én – a zöld-fehér csapatban szerepelt, a bajnokság záró fordulójában a mezőny legjobb és hat góljával a legeredményesebb játékosa volt az elsőségről döntő FTC–Bakony Vegyész rangadón (14:9).

Bajnokcsapattól távozott, bajnokcsapathoz érkezett.

A Vasas először 1972-ben hódította el az aranyérmet, és sorozatban tizenegyszer volt első, tízszer már Sterbinszkyvel. Vele hétszer az MNK-t is elhódította. Az 1977-es és az 1981-es bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel, az 1979-est veretlenül – huszonegy győzelem mellett egyetlen döntetlennel –, az 1974-est, az 1975-öst, az 1976-ost, az 1978-ast és az 1980-ast egyformán egy vereséggel, s amellett csupa győztes meccsel nyerte. Hetvennégy és nyolcvan között tehát így festett az egészen tűrhető mérleg: 154 mérkőzés, 148 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. Érthető, ha a Babinak is becézett Amál azt mondta: „A váltás életem legjobb döntése volt.”

Hetvenkettő januárjában állt elő a szenzációs bejelentéssel: „Nem kívánok tovább az FTC-ben játszani.” A zöld-fehéreknél havi kétezer forintot keresett; „szerényen élek, kijövök belőle” – említette, de a kőbányai albérlettel nem tudott megbarátkozni, jóllehet Hajdúszoboszlón heten éltek egy kétszobás lakásban. Megjelent hát a Vasasnál, ahol azonnal megígértek neki egy kétszobás panelt Újpesten – nem mellesleg: meg is kapta –, s bár távozási szándékának közlése után az FTC is azonnali lakáskulccsal kecsegtette, már nem változtatta meg elhatározását. A hetvenegyben használtan vásárolt Volkswagenjét is megtartotta a dekád végéig, amikor a Vasas legjobban fizetett kézilabdázója volt havi 5200 kemény forinttal.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés