Portré

Politikai öngyilkosság helyett miniszterelnök lett Petr Fiala

Unalmas úr Nyugat felé fordul

Bőtös Botond | 2021.11.29. 09:40

Címkék:

Csehország

Olvasási idő kb. 15 perc

Ötpárti koalíciót fog vezetni a jobboldali-konzervatív, brnoi lokálpatrióta Petr Fiala. Az értelmiségi pályáról a politikába érkező új cseh miniszterelnök és pártjának története azt is megmutatja, miért nincs már esélye egy Fidesz-féle ultrakonzervatív politikának Csehországban.

„Világvége!” – így értékelte Václav Klaus volt cseh elnök és a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) „alapító atyja”, amikor egykori pártja 2014 januárjában a brnoi Masaryk Egyetem volt rektorát, Petr ­Fialát válsztotta meg az ODS történetének negyedik elnökévé. Klausnak az fájt a legjobban, hogy Fiala korábban soha nem volt tagja politikai pártnak, kívülről érkezett. Vélhetően arra sem számított mindenki, hogy ezek után nemcsak Fiala személyes politikai karrierje ível felfelé, de az ODS-t is rendbe teszi, amely akkor fennállása legrosszabb korszakát élte. Néhány hónappal korábban, a 2013-as őszi parlamenti választáson az ODS 7,72 százalékot ért el, nem sok hiányzott ahhoz, hogy kiessen a parlamentből. 

Fiala vezetésével az ODS választásról választásra hódította vissza korábban elvesztett pozícióit. Előbb önkormányzati szinten tértek vissza a prágai és a regionális nagyvárosok, a régiók vezetésébe és a szenátusba is. Végül az ODS vezetésével és a ­kereszténydemokraták (KDU-ČSL) és a nemzeti-­liberálisok (TOP 09) részvételével megalakult a Spolu (Együtt) hárompárti választási koalíció is. Ez a tömörülés nyerte meg a 2021. októberi ­országgyűlési választást is, az ODS újra az ország vezető politikai ereje lett. Miloš Zeman köztársasági elnök pedig november 26-án nevezi ki a Petr Fiala vezetésével felálló ötpárti, új cseh kormányt. 

De ki a Cseh Köztársaság új miniszterelnöke, ez a cseh közvélemény előtt is korábban ismeretlen tudós, aki magára haragította a cseh belpolitika egyik ikonját? Miért nem lehet Fiala és Klaus szembenállását pusztán személyes ellentétként értékelni? Miért jelent a cseh jobbközép-konzervatív oldalon Fiala megjelenése alapvető változást?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés