Portré

Politikai öngyilkosság helyett miniszterelnök lett Petr Fiala

Unalmas úr Nyugat felé fordul

Bőtös Botond | 2021.11.29. 09:40

Címkék:

Csehország

Olvasási idő kb. 15 perc

Ötpárti koalíciót fog vezetni a jobboldali-konzervatív, brnoi lokálpatrióta Petr Fiala. Az értelmiségi pályáról a politikába érkező új cseh miniszterelnök és pártjának története azt is megmutatja, miért nincs már esélye egy Fidesz-féle ultrakonzervatív politikának Csehországban.

„Világvége!” – így értékelte Václav Klaus volt cseh elnök és a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) „alapító atyja”, amikor egykori pártja 2014 januárjában a brnoi Masaryk Egyetem volt rektorát, Petr ­Fialát válsztotta meg az ODS történetének negyedik elnökévé. Klausnak az fájt a legjobban, hogy Fiala korábban soha nem volt tagja politikai pártnak, kívülről érkezett. Vélhetően arra sem számított mindenki, hogy ezek után nemcsak Fiala személyes politikai karrierje ível felfelé, de az ODS-t is rendbe teszi, amely akkor fennállása legrosszabb korszakát élte. Néhány hónappal korábban, a 2013-as őszi parlamenti választáson az ODS 7,72 százalékot ért el, nem sok hiányzott ahhoz, hogy kiessen a parlamentből. 

Fiala vezetésével az ODS választásról választásra hódította vissza korábban elvesztett pozícióit. Előbb önkormányzati szinten tértek vissza a prágai és a regionális nagyvárosok, a régiók vezetésébe és a szenátusba is. Végül az ODS vezetésével és a ­kereszténydemokraták (KDU-ČSL) és a nemzeti-­liberálisok (TOP 09) részvételével megalakult a Spolu (Együtt) hárompárti választási koalíció is. Ez a tömörülés nyerte meg a 2021. októberi ­országgyűlési választást is, az ODS újra az ország vezető politikai ereje lett. Miloš Zeman köztársasági elnök pedig november 26-án nevezi ki a Petr Fiala vezetésével felálló ötpárti, új cseh kormányt. 

De ki a Cseh Köztársaság új miniszterelnöke, ez a cseh közvélemény előtt is korábban ismeretlen tudós, aki magára haragította a cseh belpolitika egyik ikonját? Miért nem lehet Fiala és Klaus szembenállását pusztán személyes ellentétként értékelni? Miért jelent a cseh jobbközép-konzervatív oldalon Fiala megjelenése alapvető változást?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés