Petr Kellner, az uzsorakirály

A cseh külpolitika keleti nyitása elképzelhetetlen lett volna a politikai elit és a nagy biznisz összefonódása nélkül. A fordulatban szerepet játszottak az olyan nagy pénzügyi vállalatok is, mint a PPF. Kicsoda Petr Kellner, hogyan tett szert ekkora vagyonra, és mi az oka a cseh kapitalizmus eloligarchásodásának?

Az évszakhoz képest kellemes időben szállt le a csütörtök délutáni órákban, december 3-án rövid budapesti megálló után Prágából érkező Boeing 737-es repülőgép a ljubljanai Jože Pučnik repülőtéren. A luxus magánrepülő utasa a nagyközönség számára lezárt útvonalon, néhány perc alatt eljutott a szlovéniai Brdo pri Kranju konferenciaközpont és kastélyszállóhoz, ahol a szlovén kormány képviselői rendszeresen magasszintű diplomáciai találkozókat bonyolítanak le. A vendég ezúttal nem külföldi kormányfő, hanem Petr Kellner, cseh milliárdos vállalkozó, oligarcha és a Forbes magazin szerint Csehország leggazdagabb embere volt. A szlovén oknyomozó sajtó szerint a találkozót Janez Janša miniszterelnök kezdeményezte.

„Éppen eladták a legnagyobb ellenzéki pártot, a POP TV-t” – lelkendezett a szlovén kormányfő a Twitteren 2020 októberben. Orbán Viktor regionális szövetségese azért örült, mert ősszel, az Európai Bizottság (EB) zöld jelzést adott a Kellner tulajdonában lévő PPF befektetési csoportnak az 1995-ben alapított patinás szlovén Pro Plus médiaház megvásárlásához. Hét weboldal, többek között a népszerű 24ur.com, valamint a Kanal A és a Janša által már említett POP TV is birtokukban van. A helyi média szerint Janša öröme nem volt véletlen. A legnézettebb szlovén kereskedelmi csatorna meglehetősen kritikus hangvételű pártjával, a jobboldali-konzervatív, bevándorlásellenes SDS-szel szemben. 

A szlovén kormánypárti propaganda szerint a POP TV „hamis hírekkel manipulálja a közvéleményt, és a mélyállam érdekeit szolgálja”. A Fidesz-közeli magyar cégek által anyagilag támogatott másik szlovén kereskedelmi csatorna, a Nova24TV a „Vége a fake news korszakának?” címmel számolt be az EB jóváhagyó döntéséről. Szerintük „a Pro Plus médiaházban máris kitört a pánik, mert attól félnek, hogy hamarosan megváltozhatnak a szerkesztési szokások”. A szlovén oknyomozó sajtó úgy tudja, hogy Janša a cseh milliárdossal éppen a POP TV és a 24ur.com szerkesztőségi politikájáról beszélgetett a napsütéses december eleji napon.

Kellner a médiaház megszerzésével teljesen átvette az amerikai AT&T cégtől az 1994-ben Csehországban alapított CME (Central European Media Enterprises) médiacsoportot. A CME Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Magyarországon, Montenegróban, Szerbiában és immár Szlovéniában is jelen van. Öt országban összesen 30 televíziós csatorna 45 millió rendszeres nézőjének nyújt szolgáltatást a televíziós és az online világban. Szlovákiában és Csehországban a legnézettebb csatornák, a Markíza és a Nova tartoznak e csoporthoz. A PPF médiaportfóliójának a CME csak egy része. Ide tartozik még az O2 csoport és a CETIN társaság is. Ez utóbbi a Telenor CEE csoporttal együtt alkotja a PPF Telecom Csoportot. Kellner keze alatt tehát kiterjedt regionális média- és telekommunikációs hálózatok váltak magántulajdonná. 

Amikor Kellner megvásárolta a CME médiacsoportot, Marco Rubio amerikai republikánus szenátor kérte az amerikai kormányt, hogy vizsgálja meg a PPF csoport akvizíciójának nemzetbiztonsági következményeit. Egyesek attól féltek, hogy a Kínában nagy bizniszben vállalkozó Kellner a Kínai Kommunista Párttal fenntartott jó kapcsolatok érdekében az ázsiai ország érdekei szerint formálhatja a helyi közvéleményt médiaportfólióján keresztül. A kínai befolyás csehországi jelenlétére a Telex.hu hírportált egyszeri összeggel támogató Zdeněk Bakala médiaházhoz tartozó Aktuálně.cz hívta fel a figyelmet. A cseh hírportál által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a PPF csoporthoz tartozó, Kínában működő Home Credit International rendszerszerűen, politikusok, újságírók, egyetemi tanárok segítségével próbálta befolyásolni a cseh közvéleményt. Ugyanez a cég 2019 októberében a prágai Károly Egyetemmel együttműködési megállapodást kötött. A Cseh Tudományos Akadémia tiltakozása után, egy hónappal később a PPF visszalépett az együttműködéstől.  

Az amerikaiak aggódtak a Huawei csehországi jelenléte miatt is. A szintén a PPF alá tartozó CETIN (Czech Telecommunication Infrastructure) társaság rendelkezik Csehországban az összes vezetékes és mobilhálózati infrastruktúrával (2G, 3G és 4G LTE). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a csehországi T-Mobile és a Vodafone működése nagymértékben függ ezektől a hálózatoktó. Kellner végül megszüntette az együttműködését a kínai Huawei-jel az 5G hálózat kiépítése terén amerikai nyomásra, és bejelentették az Ericsonnal való együttműködésüket. Amikor 2019-ben Prága megkapta az éves 5G biztonsági konferencia rendezési jogát, Andrej Babiš kormányfő is elkötelezte magát az 5G hálózat védelme iránt európai partnerei előtt. A PPF és Kellner ezúttal nem ment szembe a cseh állammal és megfogadták, hogy betartják az ország nemzetbiztonsági ajánlásait.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!