Szlovák Hang - Peter Pellegrini pályafutása

A baloldal megújítója vagy Robert Fico volt miniszterelnök politikájának emberarcú változata, a szlovák maffiaállam harmadik messiása? A szeptemberben hivatalosan bejegyzett, jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a balközép Hang - Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini munkássága a kérdést egyelőre nyitva hagyja.

A kelet-szlovákiai Rozsnyó kerülethez tartozó Kisfeketepatak (Kobeliarovo) Pavel Jozef Šafárik szlovák költő és nyelvész szülőfaluja. A 2020 februári országgyűlési választáson a kormánypárt, a Smer (Irány) 44 százalékot szerzett, noha országosan csak 18,29 százalékos eredményt ért el. A település lakói legnagyobb problémájuknak az internet gyakori kiesését és a vízvezeték nélküli romatelepet tartják. Ha dél felé fordulunk Gömörön át Magyarország felé, a soha működésbe nem állított 2,4 kilométer hosszú nagyszabosi vasúti alagút (Slavošovský tunel) mentén az 1938-as első bécsi döntés után Magyarországhoz tartozó területen található falvak legnépszerűbb politikusa Peter Pellegrini, az új baloldali párt, a Hang - Szociáldemokrácia (Hlas - Sociálna demokracia) elnöke. A rozsnyói kerület második legnépszerűbb politikusa Robert Fico, a Smer elnöke.

A Smer a rendszerváltás után kiépült Vladimír Mečiar-féle illiberális rezsim romjaiból nőtt ki. A rezsimet az általa anyagilag felduzzasztott, úgynevezett hazafias vállalkozók és oligarchák buktatták meg. Egy részük a vagyont átmentve, kifinomultabb módon folytatta gazdasági tevékenységét. Az elmúlt két évtizedben az Irány olyan maffiahálózatot épített ki az állam élén, amelyben a kormány segített a közvagyon kisajátításában. Ez vezetett el az év elején két ember halálához, országos tömegtüntetésekhez és a Smer által felépített maffiahálózat több tagjának letartóztatásához, elítéléséhez. Szlovákiában eddig több mint harminc magas rangú politikust, bírót, vállalkozót tartóztattak le. A napokban vitték el a rendőrök Dusan Kováčik speciális főügyészt és Tibor Gašpart, volt országos rendőrfőnököt. Előzetes letartóztatásában beszélni kezdett Monika Jankovská, a Fico-kormány egykori államtitkára is. 

Az emberek megszokták, hogy Fico pártja egyenlő a baloldallal. Érthető, hogy a Smer rossz híre sokakat riasztott el a baloldaltól. Mondják, Magyarországon a politikának vannak oligarchái, Szlovákiában az oligarcháknak vannak politikusaik. Közülük néhánynak érdekében állhatott, hogy új politikai projektet indítsanak el, mivel úgy gondolhatták, Fico pártjának már nincs jövője. A maffiaállam politikai reprezentációjában törés következett be. Az Smerből kivált csoport új pártot alapított Peter Pellegrini vezetésével. Nem kérdés, hogy a modern szlovák demokrácia történetében a Mikulás Dzurinda alapította jobboldali-kereszténydemokrata párt eltűnése után a második legmarkánsabb pártpolitikai esemény történt.

De ki ez a nagy munkabírású, Ficóhoz és pártjához majd két évtizedig lojális fiatal politikus? Miért fordult szembe Ficóval, akinek politikai karrierjét köszönhette? És egyáltalán, megjelenik-e az igény a társadalomban a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása és az azt követő tömeges letartóztatások után nyugat-európai típusú szociáldemokrata pártra?

A besztercebányai születésű Pellegrini a Fico által alapított Smer regionális szervezetében kezdett el politizálni 25 évesen. Szülővárosában a Bél Mátyás Egyetem Közgazdaságtudományi karán végzett. A 2002-es országgyűlési választásokon a Smer pártlistáján 1223 ember szavazott rá. Összehasonlításképp: az idén 413 ezer ember jelölte. Az első körben elbukott, de Ľubomír Vážny, a Smer besztercebányai parlamenti képviselője felfigyelt rá, s az ő asszisztense lett. Fokozatosan megismerte a párt vezetését és belső viszonyait is. Mivel több fontos dokumentumot ő írt meg, a párt belső köre excellenciás úrnak kezdte hívni. Visszaemlékezése szerint ezt nem lenéző, hanem ironikus hangnemben, elismeréssel mondták képviselőtársai. 

Fico 2006-os kormányalakítása idején már parlamenti képviselő. Nevéhez hét törvényhozási javaslat fűződött. Ivan Mikloš, a jobboldali Dzurinda-kormány pénzügyminisztere is korán felfigyelt rá, de már nem kizárólag a munkabírása miatt. Miklošt lenyűgözte, hogy szinte mindig, amikor a Fico-párt üzleti szárnya ötletet szeretett volna átvinni a parlamenten, azt Pellegrini által megfogalmazott törvénymódosító alapján tették meg.

A 2012-es országgyűlési választások kampányában Pellegrinit egyesek már a közlekedési minisztériumban látták. Mások a védelmi minisztériumban. Végül Peter Kažimír pénzügyminiszter államtitkára lett. Karrierjében ez a kinevezés hozta el a döntő fordulatot. Addig fokozatosan haladt előre a párton belüli ranglétrán, a Smer gazdasági-üzleti érdekeltségeivel foglalkozó csoport tolta maga előtt. Ő, Kažimír, Martin Glváč, a pozsonyi kerület elnöke és Peter Žiga környezetvédelmi miniszter körét a párton belül V4-eknek is nevezték. 

Nem tudta a választási ciklust államtitkárént befejezni. 2014 nyarán, amikor Dušan Čaplovič oktatási miniszter elvesztette Fico bizalmát, őt nevezték ki a posztra. Kinevezését gyerekkori álom beteljesülésének nevezte. Visszaemlékezése szerint a gimnáziumban azt mondta tanárainak, hogy felnőtt korában vagy nagykövet, vagy miniszter lesz. A poszt elvállalásával bebizonyította, hogy képes olyan feladattal is megbirkózni, amely eredetileg nem az ő szakterülete.  

 

Aztán hamarosan már a parlament elnöki pozíciójában találta magát. A megbukott Pavel Paška pozícióját 145 nappal a pénzügyminisztérium államtitkári posztjáról való távozás után foglalta el. Szédületesen gyors előmenetelt élt meg.

Fico harmadik, 2016-ban megalakult kormányában a befektetési és informatikai miniszterelnök-helyettesi posztot kapta. A modern Szlovákia történetének egyik fordulópontját a 2016 elején történt kettős gyilkosság jelentette. A rendszerváltás óta nem látott tömegek mentek az utcára tiltakozni az államot szinte teljesen uraló maffiastruktúra ellen. A nép a merénylet tisztességes kivizsgálását és a bűnösök elszámoltatását követelte. Mindeközben a sajtó már Fico lehetséges utódját kereste. Egyre többször lehetett Pellegrini nevét is olvasni. Ő azonban lojális volt a pártot és a kormányt vezető két fő alakhoz, Ficóhoz és Robert Kaliňák belügyminiszterhez. Amikor Fico Soros György főszereplésében megrendezett összeesküvés-elmélettel magyarázta a kormányellenes tüntetéseket, Pellegrini mögé állt. A népharag nyomására végül Fico és Kaliňák is távozott tisztségéből. 

Emlékezetes jelenet volt Pellegrini miniszterelnöki kinevezése. Némán állt a lemondását bejelentő Fico mellett, mint az új kormány miniszterelnöke, de nem kapott szót. Fico beszélt. Cinikus mosollyal az arcán közölte az újságírókkal, hogy egyáltalán nem búcsúzni jött, és mint a legerősebb párt elnökével és a koalíciós tanács tagjával találkoznak vele a sajtótájékoztatókon úgy, hogy közben teljesen megbízik Pellegrini munkájában. A jelenet azt tükrözte, hogy Pellegrini semmilyen hatalommal nem rendelkezett még. 

Fico hibázott. Úgy gondolta, hogy a tehetséges új hullámú politikus nem veszélyezteti az érdekeit. Álmában sem gondolta, hogy Pellegrini szembefordul vele. Ő azonban érzékelte népszerűségét a közvéleményben. A felmérések alapján akkor már Zuzana Čaputová köztársasági elnök mellett ő volt Szlovákia legnépszerűbb és leghitelesebb politikusa. Végül amikor a párt egy része is mögé állt, úgy döntött, hogy politikailag önállósítja magát. A miniszterelnöki csere után fél évvel a kormánypártban lázadás tört ki. Ma már látható, hogy a kelet-szlovákiai alapszervezetek követelték a belső megtisztulást. Felszólították Ficót és Kaliňákot, hogy távozzanak. A lázadást Pellegrini is támogatta. A puccskísérlet végül elbukott.

A 2020 februári választáson a Smer végül a Pellegrini-Fico tandemmel az élen indult el. Pellegrini lett a kampányarc, Ficót eldugták a választók elől. Vélhetően Pellegrini pozitív kisugárzásának köszönhetően nem buktak akkorát, mint a koalíciós társak. Az Smer ellenzékbe szorult, s nem maradt közös érdek, ami összetartotta volna a pártot. Vagy Ficónak kellett mennie vagy Pellegrininek. Kiderült, hogy Fico pozíciói továbbra is erősek. 

Fico utolsó próbálkozása a párt egybentartására a pártelnöki pozíció felajánlása volt Pellegrininek úgy, hogy ő a pártigazgatói posztot, valójában a párt irányítását vállalta volna. Drámai fordulópontot jelentett a júniusban a Markíza TV-ben megjelent közvélemény-kutatási eredmény, amely a még nem is létező Pellegrini-pártnak több, mint húsz százalékot jelzett.  

Júniusban Pellegrini bejelentette, hogy húsz év után távozik a Smerből. Szavai szerint politikai jövőjét nem tudja elképzelni Fico mellett, két külön világot képviselnek. Másképp látják a múltat és másképp tekintenek a jövőbe is. Új párt vagy Smer 2.0? Ez a leggyakrabban feltett kérdés az új balközép párttal kapcsolatban. A második verziót erősíti a tény, hogy alapítói és káderei, a 16 régiós koordinátor mindegyike a Smerből érkezett. Az olyan országosan is ismert, erős helyi beágyazottságú politikusok is, mint Richard Raši, Peter Žiga és Erik Tomáš. Az új párt más arcai közel állnak olyan oligarchákhoz, mint Vladimír Poór vagy Marian Kočner. Előbbi még Mečiar idején szerezte vagyonát, utóbbi neve a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolása kapcsán vált hírhedté.

Pellegrini állítja, hogy modern, átlátható működésű, oligarchák nélküli, baloldali pártot kínál, határozott szociális politikával. Kritikusai szerint ez kísértetiesen emlékeztet a Smer ajánlatára a 2000-es évek elején, a baloldal akkori ifjú reményétől, Robert Ficótól.  

Az új párt neve, a Hang szlovák füllel nem teljesen üresen csengő szó, mert utal a 19. és a 20. század fordulója táján működött Hlas folyóirat körül gyülekező értelmiségre. A magyar irodalomban párhuzamként a Nyugat folyóirat említhető. A lap írói ellenezték Hungária föderalizálását, és síkra szálltak a cseh-szlovák együttműködés mellett. Aktívan támogatták a szlovák társadalom erkölcsi, politikai és gazdasági megújítását, és a közigazgatás, a bíróság, a polgári jog és szabadság demokratikus reformját. Kritizálták az akkor fősodratú Szlovák Nemzeti Párt konzervatív politikai ideológiáját. A csehszlovák állam egyik későbbi megalapítója, a cseh Tomáš Garrigue Masaryk állt hozzájuk közel, akinek személye fontos hivatkozás a jelenlegi cseh demokratikus pártok számára is.

Amennyiben Pellegrini pártja valóban a nyugat-európai szociáldemokrácia hagyományaihoz kapcsolódna, jobban el kell határolódnia a pártját belengő korrupciógyanús jelenségektől. A folyamat várhatóan középtávon valósulhat meg, hiszen felmérésekből tudjuk, hogy a Hang szavazóinak fele a Smer bázisából érkezett. Ugyanakkor a jövőre nézve sokkal nagyobb lehetőségekkel rendelkeznek, mint a Smer. A felmérésekből azt is tudjuk, hogy a látható többletszavazatot a Hang már a bizonytalan és a nem szavazók táborából szerezte. Pellegrini konszenzusos, visszafogott stílusával képes volt új szavazókat megszólítani a fiatalabb és középkorú választók közül.

Nagy kérdés, hogy Pellegrini nyitása milyen tartalmú lesz és mennyire bátor. Elképzelhető, hogy eljött az idő elgondolkodni egy új baloldali párton. Az Smer befolyása csökken a baloldalon, de ezzel párhuzamosan Szlovákiát is áthatja, ha egyelőre nem is a lengyel és magyar változatban, az ultrakonzervatív konjunktúra. Ugyanakkor a liberális, haladó baloldali Progresszív Szlovákia (PS) létrejötte is jelzi, nincs több hely új párt számára már a jobboldalon. 

A PS és a Hang közötti együttműködés nem kizárt, noha jelenleg inkább még elméleti kérdés. A PS a városi fiatalok között népszerű olyan ügyek felkarolásával, amelyek a nyugat-európai baloldali pártokat is jellemzik. Az antirasszista Black Lives Matter vagy a zöld Friday For Future akciók rengeteg nyelveket beszélő tizen- és huszonéves fiatalt szólítottak meg országszerte. Hiába alacsony a népszerűsége ma a nyugat-európai baloldali politikának, az új baloldali párt szavazótábora ebből a közegből kerülhet ki. Számukra viszont Pellegrini és pártja már nem lesz elég. Kérdés, hogy középtávon lesz-e Pellegrininek bátorsága és kreativitása más baloldaliakat is megszólítani, és az Iránnyal vívott emancipációs harcát végigvinni.

Mert megszólalni és nyitni a progresszív eszmék felé az alapvetően konzervatív társadalomban nem egyszerű. Ott, ahol nyílt titok Pellegrini homoszexulitása, de ő ezt, vélhetően politikai okokból, nyilvánosan nem vállalta még fel. Emlékezetes botrány volt az idei februári választások előtt néhány nappal a Plus 7 Dní hetilap cenzúrázott interjúja. A miniszterelnökkel készült interjú egyik kérdése Pellegrini szexuális orientációjára vonatkozott. Az Smer befolyása alatt álló lapkiadó azonban nem értett egyet a megjelentetéssel. Katarína Šelestiaková főszerkesztő azonnal lemondott posztjáról és közölte, az ilyen kérdésekre Pellegrininek, akkor mint a Smer miniszterelnök-jelöltjének, minden további nélkül válaszolnia kell.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.