Szlovák Hang - Peter Pellegrini pályafutása

A baloldal megújítója vagy Robert Fico volt miniszterelnök politikájának emberarcú változata, a szlovák maffiaállam harmadik messiása? A szeptemberben hivatalosan bejegyzett, jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a balközép Hang - Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini munkássága a kérdést egyelőre nyitva hagyja.

A kelet-szlovákiai Rozsnyó kerülethez tartozó Kisfeketepatak (Kobeliarovo) Pavel Jozef Šafárik szlovák költő és nyelvész szülőfaluja. A 2020 februári országgyűlési választáson a kormánypárt, a Smer (Irány) 44 százalékot szerzett, noha országosan csak 18,29 százalékos eredményt ért el. A település lakói legnagyobb problémájuknak az internet gyakori kiesését és a vízvezeték nélküli romatelepet tartják. Ha dél felé fordulunk Gömörön át Magyarország felé, a soha működésbe nem állított 2,4 kilométer hosszú nagyszabosi vasúti alagút (Slavošovský tunel) mentén az 1938-as első bécsi döntés után Magyarországhoz tartozó területen található falvak legnépszerűbb politikusa Peter Pellegrini, az új baloldali párt, a Hang - Szociáldemokrácia (Hlas - Sociálna demokracia) elnöke. A rozsnyói kerület második legnépszerűbb politikusa Robert Fico, a Smer elnöke.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!