„Verkstaden”, avagy svéd modell a Rákóczi téren

A járvány lassú lecsengésével a budapesti Rákóczi téri Vásárcsarnok melletti kis boltok is éledezni kezdtek. Van köztük egy, amely már messziről szembeötlik. Ez Pintér Pálma boltja, amelynek állványán egészen különleges termékek sorjáznak, amelyek megmozgatnak időseket és fiatalokat, konzervatív ízlésűeket és a divatra fogékonyakat egyaránt. Persze: ki tudna ellenállni egy Nyunyóka feliratú sapkának vagy a vászontáskának, rajta azzal, hogy „Nem vagyok R-O-B-O-T”.

Van az úgy, hogy az ember megkívánja a Julis néni baracklekvárját, apró zacskókba csomagolt édes káposztasalátáját, vagy csak éppen olyan tanyasi tojást szeretne enni, amelyet boldogan szaladgáló tyúkok tojtak. Ilyenkor az ember nem tehet mást, mint kisétál a Rákóczi téri csarnokba, ahol aztán nem tud ellenállni a friss gomolyatúrónak, sőt még kemencés bukta, üveges lecsó, pitypangméz, eper, töpörtyű, valamint akciós pisztráng is kerül a kosarába. Amikor pedig jól megrakodva ez az ember kilép a csarnokból a Vásár utcára, észreveszi, hogy az öreg úttest épp napfényben fürdik. És ahogy hunyorog, feltűnik neki, hogy a szemközti oldalon az aprócska boltok is felébredtek pandémiás álmukból: rockos melódiák kúsznak ki az aszfaltra, a „Verkstaden Budapest” nevű üzletnél pedig különféle feliratokkal és grafikákkal (görkorcsolyás tatu, kotyogós kávéfőző, magányos hinta) díszített pamutpólók, sapkák, vászontáskák és pulóverek sorakoznak az állványon.

Az árukészlet röpke mosolyt csal az arcunkra, ráadásul egyszerre vagány és környezetbarát, hiszen a „Nem vagyok R-O-B-O-T”, „Történhetne már valami izgi” vagy a „Feel free to fail” feliratú vászontáskák közt ugyanúgy keresgélhetünk, mint a „Start your day with a dance party”, „Hagyma-csípős mehet?” vagy az „Azért a lóf*sznak is van vége/Covid 19” unisex pólók közt. De említhetnénk a „Nyugi van” és az „Életem 51%-ban pank” second-hand pulóvereket, vagy a „Hajamis milyen” és a „Szedd alá” feliratú sapkákat, valamint a „Megoldom” és a „Fogd meg a söröm” tunikákat a „De legalább süt a nap” és a „Taposs rám újra, bébi” hosszú ujjú pólókkal együtt.

Kiemelt kedvencem a „Nyunyóka” címkés sapka, az „I táv you” maszk és a „Kevesebb munka, több élet!” feliratú bordó pulcsi.

– Még a tavaszi karantén alatt indítottam el egy játékot az Instagrammon, hogy ki milyen feliratot látna szívesen a pólóján – meséli Pintér Pálma, a Verkstaden bolt megálmodója. – A szavazatok alapján döntöttem el, hogy milyen új felvarrókat készítek a pulóverekre, sapkákra. Az „I táv you-t” egy háziorvos küldte be, de rengeteg lájkot kapott a Nyunyóka, a Nyócker és a Kávét! felirat is. A „Kevesebb munka, több élet!” mondatot pedig még tavaly a 85 éves Teri néni üzente a fiatalságnak egy táblán a szigethalmi idősek otthonából, amit a többi lakó üzenetével együtt egy fotósorozat is megörökített. Valójában tíz évvel ezelőtt Svédországban láttam először, hogy vászontáskákat és pólókat kifejezési felületként használnak grafikusok, és egyfajta életérzést, vagy úgynevezett „conversation startert” helyeznek el szitanyomással egy-egy hétköznapi ruhadarabon, kiegészítőn. Azon a nyáron Malmöben – alig húsz éves voltam – teljesen magával ragadott, ahogy egy üvegfalon keresztül láttam, hogy szitázzák a mintákat, és a bolt bárki előtt nyitva állt. Tetszett a barátságos műhely hangulata és hogy a grafikusok párbeszédet folytatnak az emberekkel a nyüzsgő város közepén, hiszen a szitázó üzlet egy kávézó szomszédságában helyezkedett el. Akkor gondolkodtam el azon, hogy ezt itthon is megvalósíthatnánk, mert nem csak az idős nénik járkálhatnak vászontáskákkal vásárolni, hanem egyfajta művészi kifejezőeszköz is válhat a szatyrokból, nem is szólva a környezetvédő hatásukról. 2010-ben ez a szemlélet Magyarországon még nagyon gyerekcipőben járt – meséli Pálma.

Ahogy aztán odahagyta az au-pairkedést az áfonyás húsgolyók és a gyömbéres kekszek földjén, első dolga az volt, hogy egy szitanyomó mestert keressen Budapesten, mivel ezen a területen az OKJ-s képzés már megszűnt. Kis kutakodás után Csillebércen akadt egy idős szakemberre, aki az interneten hirdette: szívesen átadja fiataloknak a szakma fortélyait, még mielőtt végleg visszavonulna. A tanulóórák alkalmával Balázs mester arra nézve is adott tanácsot Pálmának, hogy milyen felszerelést vegyen a skandináv ég alatt megspórolt pénzéből, már ha tényleg belevág a szitanyomó bizniszbe.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!