Ceglédi Zoltán A fiatalok ugyanis nem büdösek

Márpedig ez itt össze fog állni, mint a túróstészta, magam ebben olyan derűsen optimista vagyok, mint Snoop Dogg bármikor, csak én nem attól, hanem mert tudom, hogy az előválasztásból és az összefogásból épen már senki nem tudna kiugrani. Sorsod a kuplé a légnadrágban. Aki itt szakítani próbál, az veszít a válóperben. Csak a legszektásabb rajongók tartanának az összefogásból kilépővel, márpedig jelenleg egyik ellenzéki párt sem akkora, hogy biztos legyen benne, képes 71 épkézláb egyéni jelöltet és 5 százaléknyi listás szavazót összekaparni, ha most tépi meg magát.

Optimizmusom másik oka, hogy van egy olyan viszonyítási pontom, amellyel az egyéni előválasztási győzteseket vizsgálom, és amellyel majd a közös miniszterelnök-jelöltet is összevetem – hogy tudniillik a bűzlően füstös szobákban is őt választották volna? Ünneplek minden találatot, amikor azt tapasztalom, hogy a pártelitek, jaj, mennyire nem helytálló itt ez a kifejezés, szóval a pártok vezetése valaki mást mutyizott volna fel a rajtkőre, mint akit az ellenzéki szavazók végül kiválasztottak. Nem bántólag mondom, de tény, hogy ez a „népi jelölt” általában fiatalabb is, minimum politikai értelemben, mint a füstös szobák ellenérdekű kádere. Ha van olyan missziónk, miszerint az ellenzéki politika ne csak Facebookon ordító inszomniás nyugdíjasokkal riogasson, akkor az is nagyon üdvözlendő, hogy az összeomlott előválasztási informatikai rendszerhez Prágából hazavonatozott egy fiatal, meleg, momentumos srác, nem aludt egész hétvégén, hanem állandóan nyomkodta a rohadt kütyüjét, így mentve meg az ellenzék évek óta első és egyetlen, viszonylagos sikerrel kecsegtető politikai aktusát.

Igazán optimista pedig akkor leszek, ha a valóban fiatalok, tehát a nálam érdemben fiatalabbak intézményes bevonására ad lehetőséget az épp átalakuló ellenzéki térfél. Alibiesemények és influenszerkedés helyett olyan működéssel, amely nemcsak a nyugdíjas korosztály számára nyújt opciókat az életmódba illesztett politizálásra és a folyamatos politikai szocializációra. Okkal emeltem ki a két fenti irányt, mert főleg itt van restancia.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!