A finnek és a svédek szívatásával a szövetségeseinket áruljuk el

Fóti Tamás | 2022.11.04. 08:57

Címkék:

NATO

Olvasási idő kb. 5 perc

Szijjártó Péter külügyminiszter július 13-án nyújtotta be az országgyűlésnek a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának törvényjavaslatát. Azóta a képviselők nem találtak időt arra, hogy napirendre vegyék a törvényjavaslat vitáját és az arról történő szavazást. Vagyis a kormány átpasszolta a labdát a képviselőknek, és – mint a külügyi tárca példás leckéztetéssel megállapítja – a hatalmi ágak szétválasztásának semmibe vevése lenne, ha sürgetnék a törvényhozókat.

Finnországnak az Oroszországgal közös, csaknem 1300 kilométer hosszú határának megvédése céljából van szüksége a NATO ernyőjére. A finnek történelmi döntése, hogy feladják semlegességüket és csatlakoznak az Észak-Atlanti Szövetséghez, csakúgy, mint a semlegességükre eddig oly kényesen ügyelő svédek. A hidegháború évtizedei alatt nemigen került szóba, hogy lemondjanak semleges státuszukról, nem érezték fenyegetve magukat. Ukrajna példája gondolkodtatta el őket, és immár reálisnak érzik a veszélyét annak, hogy könnyen hasonló sorsra juthatnak, mert Oroszország ki van szolgáltatva teljhatalmú, kiszámíthatatlan elnökének.

A NATO bővítése nem történhet meg, amíg a csatlakozást nem ratifikálja mindegyik tagország.  Csupán Magyarország és Törökország nem adta áldását, miattuk késik a folyamat lezárása. Ankara problémája ismert: a két ország által befogadott kurd politikai menekültek kiadatását követeli, mert terrorizmussal vádolja őket. Kiadná-e Helsinki a kurdokat? – kérdeztem a közelmúltban Sanna Marin kormányfőtől, aki diplomatikusan annyit válaszolt, hogy a döntést a független finn igazságügyi szerveknek kell meghozniuk. Törökország tehát garanciát akar, hogy a finnek és a svédek nem nyújtanak politikai menedéket a Kurd Munkáspárt tagjainak. Vagyis, nyersen fogalmazva, zsarolási potenciált lát akár a csatlakozás vétójának belengetésével.

De vajon mi az oka annak, hogy Magyarország – közelebbről természetesen Orbán Viktor – nem adta még áldását a szövetség bővítésére?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés