A hiszékenység kufárai

Vásárhelyi Mária | 2021.08.19. 07:55

Olvasási idő kb. 5 perc

Szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy Orbán Viktor soha, egyetlen pillanatig sem hitte el azokat az orbitális baromságokat, amelyekkel most a népet ijesztgeti. Nevezetesen, hogyha például egy gyermek sokszor és sokat néz olyan tartalmakat, amelyekben homoszexuális szerelmet ábrázolnak, akkor maga is meleg lesz. Ahogyan egészen biztosan azt sem gondolja, hogy bármelyik magyar közoktatási intézményben a szexuális felvilágosítás köpönyegébe bújtatva LMBTQ propaganda folyna. Azt is tudja, hogy Magyarországon nemhogy kiskorú gyermekek, hanem jószerivel felnőttek számára sem érhetőek el a nemi átalakító kezelések, ráadásul kiskorúak esetében törvény tiltja az ilyen beavatkozásokat.

De ha ő nem is fél mindattól, ami most a gyermekvédelminek csúfolt, valójában azonban félelem- és gyűlöletkeltő kampányban dől ránk, azt is tudja, hogy van a felnőtt lakosságnak körülbelül 30 százaléka, akiket remekül lehet ijesztgetni a nem létező veszélyekkel. Többnyire a kistelepülésen élő, alacsonyan iskolázott, idős, magányos embereket. Akiknek nemhogy iskoláskorú gyermekük, de lassan kiskorú unokájuk sincsen. Akiknek szellemi elődei anno pénzt gyűjtöttek Izaura, a rabszolgalány kiszabadítására és akiknek tudatlanságából és hiszékenységéből húznak ma busás hasznot mindenféle kuruzslók, szélhámosok, gyanús pénzügyletekkel, kölcsönökkel foglalkozó cégek. Meg a magyar kormány! Mert a kormány politikája hosszú ideje az emberek egy részének tudatlanságára, félrevezethetőségére és szorongásaira épít. Orbánék legfontosabb politikai szövetségese az emberi butaság.

Nemcsak nálunk van ez így. A populista hatalom mindenhol a világon ezeknek az embereknek a hiszékenységére, egzisztenciális szorongásaira bazíroz, őket tartja rettegésben különböző nem létező veszélyek hangoztatásával. Emlékezzünk csak a „Világok harcára”, Orson Welles korszakos rádiójátékára, amely arról szólt, hogy marslakók érkeztek a Földre és rátámadtak az emberekre. Az 1938-ban sugárzott rádiójáték olyan élethűre sikeredett, hogy valóságos pánik tört ki a hallgatóság körében. A sugárzást követően készült kutatásokból az derült ki, hogy sokan menekülni kezdtek vagy éppen bezárkóztak házukba, mások kétségbeesetten telefonálni kezdtek hozzátartozóiknak vagy a rádió állomáskereső gombját tekerték hisztérikusan, hogy más adók híradásaiból megbizonyosodjanak a történtekről.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés