A fideszes Megafon csapdája: annyira szélsőséges, hogy már csak a B-középnek szól

Szolga Bálint | 2022.04.02. 18:03

Címkék:

választás 2022

Olvasási idő kb. 7 perc

A 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz a vártnál rosszabbul teljesített. A budapesti kerületek nagy részét elveszítette, Karácsony Gergely pedig legyőzte a biztos győzelemre készülő Tarlós Istvánt. Az egységes ellenzék akkori sikerében fontos szerepet játszott a közösségi média. A Fidesz azóta belakta a Facebookot, amihez szinte végtelen forrásokat tud felhasználni. 

Akció

„Péter, mikor lesz Facebook oldalad?” – kérdezte Orbán Viktor Szijjártó Pétert még 2020 februárjában a külügyminiszter által elmesélt anekdota szerint. Egyértelmű volt a kormánypártok számára, hogy a közösségi médiás megjelenéseiket növelniük kell. Hiába volt már akkor is rengeteg olyan print és online lap, amely az általuk közvetített álláspontokat hirdeti, elég csak a megyei lapokra gondolni, az ellenzéki orgánumok is levegőhöz jutottak az online térben.

Tökéletes példa erre a Partizán, a Gulyás Márton vezette ­YouTube-csatorna, amely mára sokak szemében egyfajta közmédiát is megtestesít, még úgy is, hogy sokszor megjelenik a szerkesztők világnézete a műsorokban. Oknyomoz, vitáknak ad teret, a műsorokban megjelenő ellenzéki képviselőknek is képes rázós kérdéseket feltenni, elég a momentumos Fekete-Győr András hírhedt interjújára gondolni, de az MSZP-s Tóth Csaba sem kapott kellemesebb kérdéseket.

A Fidesz azonban nem a Partizán modelljét követte, egy teljesen más koncepciót valósított meg. Ebben szerepet játszik a ­dezinformáció, valamint a lejáratási szándékkal készült tartalom, és sok száz millió forintot invesztálnak a projektbe. Így érkezünk meg a magát a jobboldal hangjaként definiáló Megafonhoz és az általa pénzelt megmondóemberekhez. Bohár Dánielhez, Deák Dánielhez és Rákay Philiphez, a klasszikus trióhoz. Rajtuk kívül ott van még a ­Filep Dávid vezette „A kopasz oszt”, Trombitás Kristóf vagy Deák Bence oldala, a „Konverzió”.

A Megafon egyfajta ernyőszervezetként és pénztárcaként tevékenykedik ezen véleményvezérek mögött. A már alapítása után is jelentős pénzeket bezsebelő központot Kovács István, az Alapjogokért Központ munkatársa hozta létre, 2020 júniusában. Kovács a Fidesz-KDNP 2019-es EP-választási listáján a 14. helyen szerepelt, így nem szerzett mandátumot. Ez a szervezet vállaltan jobboldali, a célja pedig az, hogy olyan embereket képezzen ki, akik a jobboldal hangját terjesztik a közösségi média különböző platformjain.

Éppen ezért ingyenes képzéseket biztosítanak, igaz, nem mindegy, kinek. Amikor a Magyar Hang újságírója, Bodacz Péter szeretett volna jelentkezni 2020 augusztusában, neki nem volt erre módja – másfajta konzervativizmus uralkodik manapság, nem a polgári értékrend. A központba fektetett pénzek követhetetlenek, minden anonim adományként érkezik. Így tehát közvetlenül nem lehet bizonyítani, hogy a Megafonban közpénz lenne. Nyitott kérdés marad tehát, hogy milyen forrásból hirdetett el az alapítása óta több, mint egymilliárd forintot a Megafon.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés