A mi kutyánk eurója

Krajczár Gyula | 2023.01.07. 02:13

Címkék:

euró Horvátország

Olvasási idő kb. 5 perc

Fontos változásokat hozott Magyarország számára az új év az európai integráció szempontjából, ráadásul sokat nem is kellett tennünk érte. Horvátországnak köszönhetően rövidebb lett a schengeni határunk, s hosszabb határszakaszon érintkezünk az eurózónával. Ez a megátalkodott Brüsszel vagy nem méri azonosan az epét, s a horvátokat valamiért nem sanyargatja annyira, mint minket, vagy valami még nagyobb, még ördögibb ármány áll a háttérben, amit most még mi nem érthetünk, de majd a kormány ármányanalizátor központja megvizsgálja, s óriásplakátokon értesít bennünket az eredményről.

Addig pedig ismerkedhetünk azokkal az euróérmékkel, amelyek egyik oldalán Horvátország térképe és a nyest ábrázolásában továbbélő kuna (a kuna szó nyestet jelent), míg az aprókon a glagolita írás H és R betűje, illetve Nikola Tesla póneme látható. Utóbbiról persze Vučić barátunkék már elmondták, hogy szerb volt, amiben van is igazság, de a Smiljan nevű falu, ahol Tesla született, az tutira Horvátországban van. Plenković miniszterelnök mindenesetre bölcsebbnek bizonyult a kétoldali harcosoknál és múlthánytorgatóknál: azt mondta, reméli, hogy ha majd Szerbiában is bevezetik az eurót, az ő aprójukon is Tesla lesz.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés