Vásárhelyi Mária A nyomor és a halál vámszedői

Ha valamihez igazán van tehetsége Orbán Viktornak, akkor az az, hogy még a legdrámaibb válsághelyzetekre is úgy tekint, mint politikai és gazdasági haszonszerzési lehetőségre. Amikor másokat az emberi együttérzés, fájdalom és segítő szándék kerít hatalmába, akkor ő és környezete azon kezdenek el gondolkodni, hogy hogyan kovácsolhatnak politikai és gazdasági tőkét az emberi szenvedésből, hogyan használhatják fel saját hatalmuk további erősítésére mások gyengeségét és kiszolgáltatottságát.

Ez történt 2015 tavaszán és nyarán, amikor a háború elől menekülők tragédiáját arra használták, hogy félelmet gerjesszenek ellenük az országban, azzal riogatva az embereket, hogy a menekülők elveszik a munkájukat, a házukat, a lányaikat, mindazt, ami eddig a biztonságot jelentette az életükben. És ezt a mindent elborító médiakampány eredményeképpen a felnőtt lakosság közel kétharmada el is hitte.

A pusztító világjárványból is sikerült elsősorban anyagi, másodsorban politikai hasznot kovácsolniuk. Orbán családja és oligarchái százmilliárdokkal növelték vagyonukat részben a védekezőeszköz-beszerzésből lefölözött haszon, részben az állami támogatások magánzsebekbe csorgatása útján. A járvány elleni védekezéssel kapcsolatos sikerpropaganda és a valós helyzet eltitkolása segítségével pedig elhitették a lakossággal, hogy a kormány jól kezelte a járványt, miközben valójában lakosságarányosan Magyarországon haltak meg majdnem a legtöbben Covidban, és a hasonló lélekszámú országokkal összehasonlítva jól látható, hogy megfelelő védekezéssel három áldozatból kettő túlélhette volna a járványt.

És most itt van az orosz-ukrán háború, amelynek során katonák és civilek tízezrei halnak meg, milliók menekülnek el hazájukból, egész városok pusztulnak el az oroszok kíméletlen agressziójának következményeképpen, és talán csak egyetlen ország van, amelynek kormánya ezt is a saját hasznára tudja fordítani, Magyarország. Azt ugyanis még fideszes körökben is elismerik, hogy a számukra is váratlan újabb kétharmados választási győzelem a hazug háborús propagandának köszönhető.

Kormánypárti körökben úgy becsülik, hogy legalább 10 százalék plusz szavazatot hozott számukra az utolsó két hétben elképesztő intenzitással dübörgő hazugságkampány, a miniszterelnök Facebook-oldalán öles betűkkel hirdette a félelmetes hazugságot, hogy „A baloldal lepaktált az ukránokkal. Ha nyernek, megindulnak a fegyverszállítmányok, elzárják a gázt és tönkreteszik a gazdaságot” és „A baloldal vért kínál az embereknek olaj helyett. A baloldal választása a háború választása. Mi békét akarunk”.

Mint a szaharai homokvihar, úgy borította be a hazugságáradat a nyilvánosságot, és ezt suttogták házról-házra járva a kormánypártok közpénzekből jól megfizetett aktivistái. A tomboló hazugságkampány nemcsak a bizonytalanokat állította a kormánypártok oldalára, hanem az ellenzéki választók közel harmadát is elbizonytalanította, ők is elhitték, hogy a baloldal háborút akar. És hát mi lehet fenyegetőbb egy civil számára, mint a háború és a télen fűtetlen lakás? Hiszen mindkettő halálos veszedelem.

De nemcsak a menekültáradatból, a járványból és a szomszédunkban dúló háborúból hozta ki maga számára a maximális politikai hasznot a Fidesz, hanem a legalacsonyabban képzett, legnyomorúságosabb körülmények között élők tudatlanságából, tájékozatlanságából és kiszolgáltatottságából is. A kormánypártok kampányainak fókuszában hosszú idő óta a társadalom leghátrányosabb helyzetű rétegei állnak, mivel őket a legkönnyebb félrevezetni, ijesztgetni, manipulálni. Ők azok, akik soha nem fogják az állami média híreit kontrollálni, akik azonnal hitelt adnak annak, amit a rádióban mondanak és akik a legirracionálisabb ijesztgetéseket is azonnal elhiszik. Ha pedig ezeket a lakásukba kopogtató, megnyerő megjelenésű városi ember is megerősíti, akkor nemcsak, hogy elhiszik, hanem egymás között gőzerővel terjesztik is.

A kormány célja nem ezen rétegek életkörülményeinek javítása, képzettségének, kulturális színvonalának emelése, hanem kiszolgáltatottságuk, tudatlanságuk, hiszékenységük konzerválása. Mert a kormánypártok célja kizárólag a pillanat uralása, akár Magyarország jövőjének feladása árán is.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.