Tóth Ákos A politikailag korrekt farhátsapka

Hogy meri a Ryanair vezetője a magyar gazdasági minisztert, akinek még tárcája sincs, ostobának nevezni? Így nem illik beszélni! Mondja ezt az a kormány sértődötten, amely már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy a politikailag korrekt beszédet ostobaságnak tartja.

Akció

Idióta tökfejnek nevezte Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, amiért a kormány különadóval, úgynevezett extraprofitadóval sújtotta a légitársaságokat, köztük a Ryanairt, amely rögvest közölte is, hogy senki ne tévedjen, igen, a különadót az utasokkal fogják megfizettetni, mert a koronavírus-járvány és a háború miatt padlón lévő légitársaságok eleve súlyos veszteséggel működnek.

A vezérigazgató, aki visszaküldené az iskolapadba Nagy Mártont, hogy tanulja még egy kicsit a közgazdasági alapismereteket, arra is emlékeztetett a Hvg.hu-nak nyilatkozva, hogy más országok inkább megsegítik a bajban lévő légitársaságokat, nem pedig beléjük rúgnak még egyet, hadd fájjon még jobban, továbbá azt is közölte, hogy ritkítani fogják a magyarországi járataikat – vagyis, tesszük hozzá, a szolgáltatás drágul, a kínálat pedig szűkül. Nagy Márton erre vizsgálatot kezdeményezett a Ryanairrel szemben, de ez nem hatotta meg a vezérigazgatót, aki úgy reagált: nem tárgyalnak olyan kormánnyal, amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja.

Mindeddig ez a vita, meglehet, kissé szórakoztatónak tűnik, de valójában nem az, egészen pontosan rámutat ugyanis arra, hogy amiről a kormány beszélt a választások előtt, no pláne, az, amit tett akkoriban, tarthatatlan volt szakmailag és emberileg egyaránt, szakmailag egyrészt azért, mert a NER-vezérek pontosan tudták, hogy kiköltekezik magukat, nincs fedezete a szétszórt pénznek, emberileg pedig azért, mert hazudtak azt illetően, hogy ennek következtében nem lesz megszorítás.

Lehet persze szakmailag és emberileg is elfogadhatatlannak tartani ezt az eljárást, ám választásilag bizonyosan bejött, a kormány tehát nem számította el magát, szemben azokkal a tömegekkel, amelyek még most is a benzinárstop, a rezsicsökk és a farhátsapka bűvöletében rajonganak, amit a magyar labdarúgó-válogatott valóban szenzációs sikere fűszerez. Node mindez mára adottság, a kormány hazudik, az emberek örülnek, ­Dibusz kapusnak nem lehet gólt lőni, a fű zöld, az ég kék, Orbán Viktor zseni. Tiszta sor.

Hanem ez a durcásság. Ez valami új. Ez a megbicsaklott kispolgári öntudat. Ez a „te most miért beszélsz így velem” enyhe szájremegéssel párosuló, sértett odadöfése, ahogy nevezett Nagy Márton durcás kisgyerekként, állát fölszegve visszavág, elfogadhatatlannak nevezve a Ryanair vezérigazgatójának stílusát, hiszen hogyan is lehetne őt, az MNB egykori alelnökét, jelenlegi gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli minisztert – íme, egy a gazdaság fejlesztéséért felelős miniszter, akinek nincs tárcája – ostobának, no pláne tökfejnek, idiótának nevezni?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!