A propagandafronton a helyzet változatlan

Fóti Tamás | 2023.03.10. 16:36

Olvasási idő kb. 8 perc

Az országértékelő és a heti rádiós kinyilatkoztatások ugyanazt üzenik: mindenki azon mesterkedik, hogy Magyarországot belerántsa abba a háborúba, amit szlávok vívnak szlávok ellen, tehát nekünk nincs közünk hozzá. Szerencsére itt van Orbán, a békeharcos, aki megakadályozza azt, hogy ebből a regionális konfliktusból világháború legyen.

Orbán Viktor folyamatosan azt mondja, hogy az Oroszország elleni szankciókat Brüsszel kényszeríti ki. Kikből is? Hiszen a Tanács, azaz a tagállamok rábólintása nélkül nem történik semmi, az a megveszekedett Európai Bizottság csupán javaslatot tesz. „Brüsszeliták még nem adták életüket” – visz be nekik a magyar miniszterelnök egy újabb jobbegyenest, és hozzáteszi: „Magyarország az egyetlen uniós ország, amely kénytelen emberáldozatot hozni”.  Tehát, akkor mégsem szláv belháborúról van szó?

Ezen az ellentmondáson túlteszi magát, sőt, mint mondja, Magyarország az egyetlen EU-tag, amelyik a béke pártján van. Lám, Németország egy évvel ezelőtt még ugyanazt vallotta, mint a magyar külpolitika, mára azonban fokozatosan belesodródott a háborúba. Rosszízű élcelődést is megengedett magának. „Egy éve nem voltunk egyedül a béketáborban, ott voltak a németek is, csak sisakot szállítottak, ehhez képest néhány hét múlva Leopard tankok vonulnak keletre, az orosz határ felé. Talán még a régi térképek is megvannak.”

Vajon mit akart ezzel a második világháborús és náci németországos „poénnal” (derültség a hallgatóság részéről) mondani? Hogy ez a Berlin az a Berlin volna? Kérdezi ezt annak az országnak a kormányfője, amelyik történetesen Hitler végsőkig kitartó szövetségese volt? (Hogy mi lehet Orbán fejében, arról tanúskodhat korábbi ízléstelen kiszólása, amikor az európai gázfogyasztás csökkentéséről volt szó: „a németeknek ebben komoly know how-juk van”.)

„Sisakkal kezdődött, emberélet kioltására alkalmas eszközökkel folytatódott, most tankok küldésénél tartunk, harci gépek is jönnek majd” – jósolt a miniszterelnök, hozzáfűzve: aligha hihető, hogy önszántukból. Hogy kiknek a nyomására engednek a németek? A választ a hallgatóságára bízta, de nem nehéz kihámozni, hogy Washingtonra, a NATO-ra gondol. Szerinte a német közvélemény nem támogatja a koalíciós kormány Ukrajna-politikáját. Itt is érdemes megállni. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 15 százaléka úgy véli, Németország nem küld elég fegyvert – 44 százalék megfelelőnek tartja a német fegyverszállítást. Vagyis a többség szerint rendben van, hogy Németország katonailag támogatja Ukrajnát. (Egyébként a szankciókról 38 százalék úgy gondolja, hogy többre volna szükség, 37 százalék kellőnek véli.)

Vagyis: Orbán mindkét tétele hamisnak bizonyul, a németek önszántukból és nem brüsszeli vagy más külső nyomásra határoznak úgy, hogy meg kell büntetni az agresszort, a kormány pedig nem a társadalom ellenében döntött.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés