Tamás Ervin Árulók és áldozatok

Néhány éve állítólag Karácsony Gergelyt fenyegették meg, most meg azt, aki akkoriban talán nem, de talán mégis, valami hasonlót üzent. Tóth Csabát most sokan áldozatnak tekintik, ő árulókról beszél és sejteti, hogy volna mit mondania arról a közegről, amelyben olyannyira bennfentesen mozgott, s mozgatta bábuit. Egyébként a politikus vetélytársát, Hadházy Ákost is rögtön leárulózta, mert az, miután szembesült volt közössége „műhelytitkaival”, kiszállt és kitálalt. A „nem szarunk a saját fészkünkbe” bejáratott tétele addig igaz, amíg észre nem vesszük, hogy a fekália színültig lep el mindent, benne szerény személyünket is. 

Addig mehet ez az „egyrészt, másrészt” duma is. Egybemosni a kis és a nagy vállalhatatlanságot, s nem alkalmazni a mércét, csak a kettős mércét. Nincs itt igen, ott nem, s egy kiskanál zsebre tétele nem azonos az ország zsebre tételével. Senki ne tévessze össze a politikát a morállal, de az utóbbi mégis csak hat az előbbire, nem lehet a pragmatizmus jelszavát lobogtatva minduntalan kibújni alóla. Mára már nehéz kikecmeregni politikai veszteség nélkül a sumáklabirintusból, a szolidaritásnak álcázott pártbéli összetartás bevett gyakorlatából. Persze, nem könnyű elengedni azt a kezet, amely számtalan esetben segítséget nyújtott, meleg szorítása az együvé tartozás erejével vértezte föl bajtársait. Különösen kockázatos elengedni azt a kezet, amelyen esetleg mások árulkodó ujjlenyomatai is látszanak. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!