Bécsben azóta sem értik: mi értelme volt Orbán meghívásának?

Fóti Tamás | 2022.08.09. 14:50

Olvasási idő kb. 6 perc

Kevés európai fővárosban látják szívesen a magyar miniszterelnököt. Annál is inkább meglepő volt a bécsi látogatása – ráadásul katonai parádéval fogadták. Az osztrák sajtó is furcsállta, hiszen semmilyen fontos, halaszthatatlannak tűnő kérdés nincs az osztrák-magyar viszonyban, ráadásul a Fidesz előszeretettel ápolja kapcsolatait a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal. Az elhíresült tusványosi beszéd után pedig egyenesen felhördültek Ausztriában és szerte a világban. Emiatt már nem mondták le a találkozót, de annyit megkockáztathatunk, hogy a beszéd elhangzása után talán nem kézbesítették volna a meghívást – bár ebben sem lehetünk biztosak.

Akció

A „rasszista és demokrácia-ellenes” (Guy Verhofstadt volt belga kormányfő szíves közlése) tusványosi beszéd után kármentéssel próbálkozott Orbán: „előfordul, hogy néha félreérhetően fogalmazok”. Ügyetlen kibúvó, hiszen mondandóját nem rögtönözte, hanem árnyaltan, több oldalról is megvilágítva adta elő, hogy mindenki értse: 1. Brüsszel és Soros György kéz a kézben akarnak betelepíteni Európába milliószámra migránsokat, 2. a magyar nem kér a kevert fajúakból.

Persze a történelem teli van félreérthető-félreértett politikusokkal. Őket, különösen az elmúlt évtizedekben, az különbözteti meg Orbántól, hogy egy ilyen kisiklás után veszik a kalapjukat. Nem föltétlenül azért, mert úgy gondolják, hogy nem maradhatnak helyükön, hanem mert a politikai kultúra nem tűri meg őket. Magyarországon Orbánnak nem kell tartania attól, hogy majd tömegek figyelmeztetik erre: a politikai kultúra romokban, s ebben oroszlánrésze volt és van.

Karl Nehammer megspórolhatta volna magának, hogy ott feszengjen Orbán mellett, amikor az éppen az Európai Bizottságot csepülte a sajtótájékoztatón. „Nekünk Brüsszel nem a főnökünk. Mi egy szuverén, független magyar nemzet vagyunk” – magyarázta, és érvelése tovább megy „az állam én vagyok” 17. századi francia szállóigénél, melyet tévesen a Napkirálynak tulajdonítanak, hiszen Orbán kisajátítja magának annak jogát, hogy ő határozza meg, mit is gondol „a büszke magyar nemzet”.

Mindannyian független, szuverén ország vagyunk – jegyezte meg a bécsi vendéglátó, és elegánsan vágott vissza. Éppenséggel megfordította Brüsszel bírálatát: úgy látja, hogy a rengeteg javaslatból keveset ültetnek át a gyakorlatba, amiért – természetesen – a tagállamokat kárhoztatja.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés