Ónody-Molnár Dóra Erdő Péter Lyukóvölgyben

A magyar katolikus egyház feje néhány napja felkereste Magyarország legnagyobb cigánytelepét, a Lyukóvölgyet, hogy személyesen találkozzon a társadalom számkivetettjeivel. Az ihletet Ferenc pápa szimbolikus gesztusából merítette, aki nemrégiben Kassa Luník IX nevű nyomornegyedébe látogatott el, ahol romák élnek borzalmas körülmények között. Erdő Péter követte a Szentatya példáját.

A Lyukóvölgyben nagy tisztelettel fogadták a váratlanul megjelenő bíborost, aki a látványtól megrendülve remegő hangon beszélt arról, hogy nem könnyű megbirkózni az előítéleteinkkel. „Kedves testvéreim! Túl sokszor voltatok előítéletek és kegyetlen ítélkezés, diszkriminatív sztereotípiák, becsületsértő szavak és gesztusok célpontjai. Ezzel mindannyian szegényebbé lettünk, emberségben szegények. A méltóságunk visszaszerzéséhez arra van szükség, hogy áttérjünk az előítéletekből a párbeszédre, a bezárkózásból az integrációra” – idézte Erdő Péter szó szerint Ferenc pápát. Az integráció kifejezés kiejtése előtt jelentőségteljes szünetet tartott, a beszéde legfontosabb üzenetét lassan és tagoltan mondta ki, az ujját közben szelíden az ég felé emelte, mintha figyelmeztetni akarná azokat a hamis prófétákat, akik az integráció helyett a „szeretetteli szegregáció” tanítását terjesztik. A magyar katolikus egyház első embere – Ferenc intelmeinek megfelelően – felhívta az iskolafenntartó vallási közösségek figyelmét arra, hogy a „sok legyőzhetetlennek tűnő sztereotípiát” csak a „konkrét együttélés képes lerombolni”.

Péter testvér emlékeztetett arra, hogy a magyar keresztény egyházak eddig más utat választottak. Az együttélés és az integráció helyett a származás alapú elkülönítésben segédkeztek. Hibának nevezte, hogy az egyházi iskolák eddig nem léptek fel a szegregáció káros jelensége ellen, sőt, maguk is a szegregációt erősítik. „Az ítéletek és az előítéletek csak a távolságokat növelik. A viták és a kemény szavak nem segítenek. Semmit nem old meg az emberek gettósítása” – mondta szlovákiai látogatásán a pápa, és ezek a szavak visszhangoztak Erdő Péter kifakadásában is. A magyar bíboros az Eurostat legfrissebb adatait idézte. Ezek arról tanúskodnak, hogy az észak-magyarországi régióban a leggyakoribb a 65 év alattiak körében a rák miatti halálozás egész Európában. A kilátástalan szegénység és kirekesztettség miatt itt a legalacsonyabb – az összes európai statisztikai régiót tekintve – a születéskor várható átlagos élettartam mind a férfiak, mind a nők körében. Lyukóvölgyi hallgatóságán körbepillantva Erdő Péter szomorúan állapította meg, hogy alig lát köztük olyat, akinek a haja már fehérbe borult.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!