George Pagoulatos

Európának a lelke elvesztése nélkül kell erőt sugároznia

The Progressive Post

Jelen információ | 2022.12.17. 10:44

Címkék:

Európai Unió

Olvasási idő kb. 8 perc

Európa a regionális és globális környezetében zajló földcsuszamlás-szerű változásokkal áll szemben. Ukrajna brutális megszállásával a területén dúló, teljes körű, a második világháború óta példátlan háború vette kezdetét, amelyben az agresszor Oroszország ráadásul katonai nagyhatalom. Ahogy a világrend alappillérei megváltoznak, úgy kényszerül az Európai Unió a nagyhatalmi verseny által hajtott világhoz alkalmazkodni. Mindeközben nem feledkezhet meg létrejöttének céljáról.

Az EU jogosan lépett fel a háború jelentette kihívással szemben, amikor nagyszabású szankciókat vetett ki Putyin revizionista rezsimjére, összezárta sorait, majd támogatásáról biztosítva fegyvereket küldött Ukrajnának. A kemény erő visszatért. Mind a katonai elrettentés, mind a védelmi integráció felkerült az unió napirendjére, a NATO pedig szempillantás alatt vált ismét relevánssá. Alig rendeznek olyan konferenciát Európa külpolitikájával kapcsolatban, amelynek a címében ne szerepelne a „geopolitika” szó.

Azonban nem csak az EU keleti és északi tagállamai által nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartott Oroszországról van szó. Kihívást jelent az Egyesült Államok és Kína között egyre fokozódó verseny és versengés is, ahogy az is, hogy Európa déli és keleti szomszédságában többnyire elnyomó, a destabilizáció terjesztésében érdekelt rezsimek vannak hatalmon. Mindez igazolja a Brüsszelben gyakran hangoztatott mantrát, miszerint ebben az egyre inkább hobbes-i világban Európának meg kell tanulnia a hatalom nyelvén beszélnie. Fontos, hogy ne csak fizetőképes, hanem cselekvőképes is legyen.

Bár Európának feltétlenül reagálnia kell a változó körülményekre, nem szabad önostorozó revizionizmusba bocsátkoznia, sem létrejöttének célját vagy történelmi vívmányait megtagadnia. Lelkének elvesztése nélkül kell a változó világhoz alkalmazkodnia. Nem adhatja fel a szabályokon alapuló multilaterális rend védelmezőjének szerepét, még ha az olyan nemzetközi intézmények, mint a WTO, működésképtelenné is váltak, vagy mint az ENSZ, irrelevánssá a nagyhatalmi egyoldalúság miatt. Nem ítélheti el továbbá három évtizedes törekvését, hogy kapcsolatokat építsen a posztszovjet Oroszországgal (és féken tartsa azt). Nem szabad bocsánatot kérnie öt évtized keleti politikájáért sem, amely a hidegháború idején békét biztosított kontinensünk számára, elősegítette a szovjet birodalom békés felbomlását, és a szovjet rendszerben alattvalóként élő emberek százmilliónak hozta el a szabadságot és a demokráciát.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés