Faj faj mellett

Hegyi Iván | 2022.08.08. 17:40

Olvasási idő kb. 4 perc

Csodálkozom, miért csodálkoznak oly sokan a kormányfő fajvédő beszéde után. A szöveg nem lóg ki a tettek sorából, egyenes az út idáig.

Akció

Már azzal, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”, két részre szakította az országot: a hasznos és érdemes maguk fajtájúakra, valamint a haszontalan és érdemtelen többiekre. Ezt utóbb megfejelte az illiberalizmussal, attól a mesétől kezdve mindenki más, aki nem habzsolta tele szájjal a narancsot, a nemzet libernyák szégyene, egyenesen hazaáruló lett.

Közben hagyta, hogy a Szabadság térre az éj leple alatt, suttyomban vigyék ki azt az emlékművet, amely lényegében arról szól: a magyaroknak nincs felelősségük több százezer honfitársuk barbár elpusztításában. Először is: mennyire abszurd egy emlékművet titokban kicsempészni bárhova. Akkor vajon milyen monumentum az?

Másodszor: az utókori maszatolás ellenére a korabeli honpolgárok legalább annyit tettek több százezer magyar felfoghatatlan mélységű és mértékű megsemmisítéséért, akár a nácik. A történészek szerint Eichmann, mondjuk így, szervezési feladatokkal Magyarországra küldött alakulata a sofőrökkel és az őrszemélyzettel együtt is legföljebb 150-200 embert számlált. A „siker” záloga tehát a feltétlen magyar együttműködés volt. Veesenmayer, Hitler teljhatalmú magyarországi megbízottja a nemzetközi katonai törvényszék előtt azt vallotta: „Ha a magyarok vaskövetkezetességgel tagadták volna meg a német kívánságot a zsidókérdésben, annak megoldására nem kerülhetett volna sor. (…) Az 1944-es év számunkra már krízisév volt, így nem lett volna hatalmi erő több százezer ember megjelölésére, összefogására, deportálására.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés