Gyűlöletszonda

Vásárhelyi Mária | 2021.06.17. 07:40

Olvasási idő kb. 6 perc

A menekültekkel szembeni gyűlölet szítása – mint a kormánypárti szavazók kohézióteremtő kovásza – kifulladni látszik. Az utóbbi időkben készült közvéleménykutatások egytől-egyig azt mutatják, hogy ma már az emberek sokkal jobban aggódnak az alacsony fizetések, az emelkedő árak, a növekvő munkanélküliség, az egészségügy helyzete, a növekvő egyenlőtlenség vagy a korrupció mértéke, mint a bevándorlás miatt. A magyarok problématérképén a migráció egyre hátrébb sorolódik, tíz ember közül mindössze egy tartja ezt szorongató problémának.

Persze nem volt ez mindig így. Voltak évek, amikor a bevándorlókkal szembeni gyűlöletkeltés hozta a legtöbb támogatót a kormány konyhájára, az emberek jelentős részével sikerült elhitetniük, hogy a legnagyobb veszélyt a menekültek jelentik a társadalomra és személyes biztonságukra. Így lett Magyarország Európa leginkább idegengyűlölő országa. Egy 2018-as nemzetközi felmérés adataiból nemcsak az derül ki, hogy a vizsgáltba bevont 36 ország közül a magyar lakosság a legelutasítóbb mindenféle mássággal szemben, hanem az is, hogy korábban soha, sehol nem tapasztaltak viszonylag rövid idő alatt olyan mértékű attitűdváltozást, mint nálunk. Míg 2008-ban a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka volt elfogadó az etnikai, szexuális kisebbségekkel és a bevándorlókkal, menekültekkel szemben, négy év alatt ez az arány 12 százalékra csökkent, ami egyben azt is jelenti, hogy 10 év alatt 40 százalékkal emelkedett azok aránya, akik mindenféle másságot elutasítanak. Tehát

szűk kisebbségiből többségi állásponttá változott az intolerancia, a kirekesztés, a másság elutasítása.

A lángra lobbantott szikra azonban kialudni látszik, ezért aztán a kormány most azt szondázza, melyik az a kisebbségi csoport, amely a leginkább alkalmas arra, hogy a hivatalos politikai gyűlölködés céltáblája legyen. És – nem meglepő módon – az LMBTQ közösség tagjaira esett a választás. Pedig Magyarországon 2010 előtt határozottan növekedett a szexuális másság iránti tolerancia.

A most elfogadott „pedofilellenes törvény” valójában a szexuális kisebbségek kriminalizálását jelenti.

Bornírt és aljas paragrafusainak nyilvánvalóan az a célja, hogy tovább táplálja a társadalomban meglévő félelmeket és előítéleteket mindazokkal szemben, akiknek szexuális orientációja különbözik a többségétől. Azokat az avítt, ostoba, középkori félelmeket erősíti, amelyek azt sugallják, hogy a homoszexualitás deviancia, mentális betegség, tanult magatartás és pusztán tiltás kérdése, hogy megóvjuk-e gyermekeinket ettől. Azt a tudományosan ezerszer megcáfolt tévhitet sulykolja az elfogadott törvény, hogy ha a gyerekek nem férnek hozzá a (homo)szexualitásról szóló tartalmakhoz, nem beszélünk nekik ezekről a dolgokról és nem látnak a környezetükben ilyesmit, akkor nem lesz belőlük az LMBTQ közösséghez tartozó felnőtt. Mintha eddig a gyerekek a szülőktől kértek volna engedélyt ahhoz, hogy szexuális tartalmakat kövessenek. Mintha a tiltás bármilyen kérdést megoldana.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés