Lakner Zoltán: Háromból semmi

Lakner Zoltán | 2022.08.10. 07:00

Olvasási idő kb. 6 perc

A járvány után itt van egy újabb krízis, amikor kiderül: a Fidesznek nemcsak képessége, de szándéka sincs kormányozni. 

Akció

„Most, amikor autóval jöttem erre, láttam, hogy minden benzinkút tele volt”, mondta szokásos nyegleségével Gulyás Gergely miniszter, amikor azt kérdezték tőle, miért nem adott már megint felkészülési időt a kormány az érintetteknek.

Nem csak a taxisok – újabb – kivételezése, hanem az ársapka-korlátozás bejelentésének módja, időzítése is mutatja, hogy a kormány, persze a maga módján, sokat tanult a harminckét évvel ezelőtti taxisblokádból. 1990-ben egy októberi csütörtök estén jelentette be az akkori kormány a benzináremelést, kifejezetten amiatt, hogy péntek reggelig már ne csapolhassák szárazra a kutakat az autósok a régi árakon. Csak éppen maga a rapid intézkedés olyan felháborodást keltett, hogy az akkori egyetlen lehetséges mobil kommunikációs eszközzel rendelkező szakma felháborodásában gyorsan megszervezte az ország megbénítását. Erre ügyelve a mostani kormány ismét igyekezett előre okafogyottá tenni a taxisblokádot, viszont a többi cégautósnak a bejelentés perceket hagyott a „felkészülésre”.

Igaz, az, hogy a lakosság maga is számol a benzinár-korlátozás elengedésével, pontosan kifejeződött a hosszú sorokban, amelyeket Gulyás Gergely – megemelt képviselői benzinkeret birtokosaként, illetve „kigazdálkodott” állami autó használójaként – láthatott a Kormányinfóra tartva. Mondhatni, az emberek kilogikázták, mi következhet az energiaár-emelkedésből. Sokan számítottak arra, hogy teljesen megszűnik, vagy jóval magasabbra kerül az ársapka, ezért igyekeztek még a kormányzati bejelentés előtt megtankolni autójukat.

Mindez azt is jelenti, hogy a lakosság, a nép, hívjuk akárhogy az embereket, a saját szempontjuk szerinti logikát hibátlanul alkalmazta. Tudomásul vették, hogy az árkorlátozás nem tarthat örökké, de még egyszer, utoljára, megpróbáltak a kormány által mindeddig nagy erővel ösztönzött olcsóbb fogyasztás lehetőségéből hasznot húzni.

Az érem másik oldala, hogy eközben vajon a kormány képes-e a tőle elvárható észszerűség érvényesítésére?

Egy olyan krízisben, amilyen a mostani, a kormánynak három feladata lenne: fenntartani az ellátásbiztonságot, vagyis azt, hogy legyen és maradjon is elég üzemanyag; kiemelten őrizni a stratégiai ágazatok, például az egészségügy, az élelmiszerszállítás, a közösségi közlekedés működőképességét; segíteni a legrosszabb helyzetben lévőket.

Ehhez képest, a kormány már a nyár közepén hozzányúl a stratégiai készletekhez, hogy fenntarthassa a 480 forintos ár szlogenjét, de a csökkentett árhoz való hozzáférésnél semmilyen jövedelmi, élethelyzeti szempontot nem vesz figyelembe. A korlátozásnál sem szempont, hogy nemcsak a taxisnak, de a zöldséges vállalkozónak vagy a mozgássérült embereket szállító civil szervezetnek is nélkülözhetetlen munkaeszköze a céges autó, amibe ezentúl nem tankolhat kedvezményesen. Azt meg már végképp nehéz minősíteni, hogy a mentőknek, a tűzoltóknak és az esetenként nem egy-két, hanem egyszerre több száz utast szállító tömegközlekedésnek is a piaci árat kell megfizetnie.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés