Tóth Ákos Tóth Ákos: Hasznos hülyék

Bár, ha a karóráikra (Rolex, ár: 10-12 millió forint) gondolunk, akkor talán mégsem olyan hülyék. Cserébe teljesen haszontalanok.

Akció

„Ilyen értelemben nekem a lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta” – nyilatkozta Parragh László, az iparkamara elnöke, miután a fideszes kétharmad egy nappal az erről szóló törvényjavaslat benyújtása után lényegében eltörölte a kedvezményes adózási formát, a katázást. Parraghnak ebben előkészítő szerepet szántak, amit már megszokhatott, hiszen így megy ez már bő tizenkét éve. Föltűnt ő már a közoktatási, aztán a szakképzési rendszer átalakításakor, s minden olyan alkalommal, amikor valami nagyon fontossá vált a kormány számára, mint most épp a pénzbeszedés, amihez jól jött Parragh előkészítő munkája. A kamara elnöke már májusban, a Népszavának utalt arra, hogy a katázás szabályai meg fognak változni, amitől körülbelül egymillió embernek ugrott össze a gyomra, mert ők már sejtik, mit jelent, ha Parragh László valamiről távoli lehetőségként beszél.

Azonnali kivégzést.

Mindezt talán csak Parragh nem tudta, aki állítólag maga is meglepődött azon, hogy az Országgyűlés ilyen gyorsan és ennyire fölkeményítve, a részletekre való figyelem nélkül fogadta el a hónapokig dédelgetett javaslatát, amit olyan gyorsan írtak át, hogy helyesírási hibák tömkelegét kellett utóbb módosítani – meglehet, nem ártott volna néhány katázó, viszont írástudó embert megkérni, hogy gyomlálja ki azokat; de hát nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy Parragh László, Magyarország egyik legkártékonyabb figurája, aki foggal-körömmel kiáll a kormány érdekeiért az elvileg általa képviselt kis- és középvállalkozások ellenében, minden valószínűség szerint maga is át lett verve.

Az ilyeneket jobb helyeken hasznos hülyének hívják, mert rájuk lehet kenni jobbára igen kellemetlen dolgokat, így van ez a szintén a hasznos hülye szerepébe belepacalosodó Németh Szilárddal is, aki akkor áll ki a rezsicsökkentés védelmében, amikor a saját kormánya azt épp fölszámolja.

Mindezek hátterében persze náluk nagyobb erők állnak, példának okáért a láthatatlan ember, Varga Mihály pénzügyminiszter, aki mintha nem is létezne, igaz, olykor kicsit meggyúrja a Parragh-féle előterjesztést, olykor kicsit megvágja a rezsicsökköt, olykor pedig bátran kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok politikai nyomásgyakorlásból mondja föl a Magyarországgal még 1979-ben kötött kétoldalú adóegyezményt, holott az USA egyetlen pillanatig nem csinált titkot abból, hogy igen, nyomást akar gyakorolni, de mindegy is, Vargát meg sem karcolja mindez. Ahogy az sem kezdte ki a hitelességét, hogy maga is a Rogán-lakóparkként elhíresült Pasa Parkban szerzett lakást, s az sem veri ki a biztosítékot, hogy az Átlátszó cikke szerint a költségvetés szigorú őre egy 170 millió forint értékűre becsült balatoni ingatlant mindössze havi százezer forintért bérel egy olyan vállalkozótól, akinek a cégei finoman szólva is jól teljesítenek a magyarországi közbeszerzéseken.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!