Hogyan kényszerült a kormány arra, hogy kiszolgáltassa Magyarországot a keleti diktatúráknak miután elcseszte a járvány elleni védekezést?

| 2021.04.29. 07:13

Olvasási idő kb. 8 perc

Hír1: 580 milliárd forintból egyetemet építünk a Kínai Népköztársaságnak. Hír2: A visegrádi országok közül egyedül hazánk nem utasít ki orosz diplomatákat.

355 ezer adag Pfizer vakcina érkezett tegnapelőtt Magyarországra. Nem sokan hallottak erről, fogadjunk? A délceg külügyminiszterünk ezúttal nem segítette személyes jelenlétével a repülőtéren az oltóanyagot szállító gép sikeres landolását, nem úgy mint két nappal korábban, amikor az orosz cucc futott be, akkor ott tüsténkedett a gép körül, a pilótáknak szalutált, egymagában díszsorfalat állt, a munkások izzadt homlokát megtörölte, adoniszi vállain helyettük az árut lecipelte, a biztonságiakat az oltásellenes baloldalról szóló viccekkel szórakoztatta, majd természetesen az egészről beszámolt a Facebookon. Vladimir nyomott egy szívecskét.

Nem, a küldemény két hetes késéséről nem számolt be, de azt már korábban leszögezte, hogy „értelmetlen, magamutogató és káros” tevékenység a keleti birodalmakat kérdésekkel és észrevételekkel provokálni. Nem tanácsos kiengedni a szellemet a novicsokos palackból, elvtársak. Ha nem teljesítette Moszkva a szerződésben vállalt határidőket, akkor nem teljesítette, ki nem csúszott még meg a munkájával soha? A magyar kormány például 11 éve késik a beígért söralátét méretű adóbevallással, a demográfiai fordulattal és az egészségügyi ellátás minőségének javításával, ezeket sem teszi szóvá senki, akkor mi is lehetünk nagyvonalúak a szövetségeseinkkel, foglalkozzunk inkább az elnyomó Brüsszellel, ahol az a rengeteg ingyenélő még azt az apróságot sem volt képes elintézni, hogy a nyugati gyártók teljesítsék a szerződésben vállalt határidőket.

A Pfizer mellesleg teljesítette. A magyar kormány úgy van a nyugati vakcinával, mint a szocializmus alatt a pártbizottság a Playboy-jal: be lehet hozni diszkréten az országba, ha ez kell a népnek, de jobb nem beszélni róla. Mégse csináljunk reklámot az imperialisták ópiumának! A tegnap csendben átvett 355 ezer adag már a Pfizer 19. szállítmánya volt. Erről is kevesen hallottak, ugye? Eddig 2,5 millió dózis érkezett a magyar asszonyság technológiáját alkalmazó cég készítményéből az előzetes ütemtervnek megfelelően. Májusban további 1,1 milliót küldenek, az összesen 3,6 millió.

A hivatalos adatok szerint a mai napig 3,68 millió főt oltottak be Magyarországon a különféle szerekkel (többségüket a nyugatiakkal). Május végére egyedül a Pfizertől kapott vakcinák mennyisége eléri ugyanezt a számot. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a keleti vakcinák nélkül nagyjából egy hónap múlva lennénk ott az átoltottságban, ahol most tartunk.

Akkor ügyes volt a kormány? Egyesek azt mondják, hogy igen, pedig nem.

Amikor tavaly júniusban Brüsszel (értsd: az európai kormányfők, köztük a magyar) a közös vakcinabeszerzés mellett döntött egyhangúan, akkor a gyártók még javában kotyvasztották a csodaturmixot. Senki nem tudta, mikor készülnek el az első engedélyezett oltóanyagok, azt azért mindenki sejtette, hogy nem néhány hét alatt. Végül mindössze fél év telt el a forgalmazás elindításáig, ami hihetetlen, addigra sikeresen lezajlott a tesztelés, ősszel már az összes európai kormány biztos lehetett abban, hogy közeledik a felmentő sereg, de csak a 2021-es év elejétől lesz bevethető, és eleinte szükségszerűen kisebb volumenben mint amennyire igény lenne.

Orbán Viktor így nyilatkozott erről november közepén: „Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható.” Ezt húzzuk alá pirossal, emeljük ki, jegyezzük fel, tegyünk ide három felkiáltójelet, iszonyú fontos adalék a jelenlegi helyzet értékelésénél.

Abban a pillanatban az alábbi két stratégia közül választhattak a kormányok:

  • Hagyományos védekezéssel megpróbálják minél alacsonyban tartani a járvány áldozatainak számát egészen addig, amíg az európai megállapodásban rögzített feltételek szerint elosztott vakcinákkal a társadalom megfelelően nagy részét be nem oltották.
  • Hagyni, hogy alakuljanak a dolgok, ahogy alakulnak, közben elhitetni a lakossággal, hogy nincs is baj, vagy ha van, azt az oltás és az ingyenes parkolás majd megoldja.

Azóta kiderült, hogy az összes európai kormány az első utat választotta – egy kivételével. Igen, az az egy a miénk. Ennek következtében népességarányosan Magyarországon ölte meg a legtöbb embert a vírus az egész világon, a Kárpátok Fejedelme pedig arra kényszerült, hogy a) eszement cenzúrával hermetikusan elzárja a kórházakat a nyilvánosságtól, amivel tovább csökkentette a társadalom veszélyérzetét, b) a pánikgombot benyomva alternatív helyekről vásároljon az uniós hatóságok által nem jóváhagyott oltóanyagokat annak érdekében, hogy a csúcsra járatott propaganda valamilyen részsikert mutathasson fel totális győzelemként.

Az eredmény: a magyar kormány az európai oltási versenyben az első lett, a járványkezelésben a világon az utolsó. Nyert egy hónapot, elvesztett 15 ezer életet.

A magát külügyminiszternek álcázó repülőtéri fogadóember ezalatt úgy parádézik fel s alá mintha a franciák vagy a finnek nem ismernék az orosz és a kínai elnök telefonszámát. De, ismerik. Csak úgy döntöttek, hogy azért az egy hónap különbségért nem szolgáltatják ki a hazájukat olyan alakoknak, akik az efféle „üzleteknek” mindig, de mindig megkérik az árát. Inkább időben megfogták a második és a harmadik hullámot. Amennyire teljes lezárás nélkül lehetett, annyira leszorították az áldozatok számát, ezért aztán nem szorulnak rá arra, hogy az általuk fenntartásokkal kezelt zsarnokok előtt meghajolva adományért könyörögjenek.

Ezt úgy hívják, hogy nemzeti szuverenitás. Nem leszünk gyarmat. Hosszú távú stratégiai megfontolás. Méltóság. Kevésbé patetikusan: az elvszerűségnek legalább a látszata. Mivel a magyar kormányfőnek nincs fenntartása a zsarnokokkal szemben, így értelemszerűen nehézséget sem okozott neki, ha különalkukat kellett kötnie velük. Sőt, mint kiderült, a mentőakción még keresni sem szégyellt.

Hiába hajtogatja most, hogy Brüsszel rontotta el a beszerzést, és emiatt kénytelen Moszkvától és Pekingtől szívességet kérni, mint azt fentebb láttuk, novemberben még úgy gondolta, hogy áprilisnál hamarabb nem jön tömegesen nyugati oltóanyag. Ehhez képest 3,5 millió jött. Jó, ezt nem tudhatta előre. De ebből a nem tudásból az következett volna, hogy a többi európai kormányhoz hasonlóan az első stratégiát választja és rendesen megszervezi a védekezést. Az az örvendetes fejlemény, hogy az általa akkor vártnál gyorsabban kaptuk meg a vakcinákat, csupán annyit jelent, hogy rövidebb ideig kellett volna kihúzni a hagyományos módszerekkel.

Egyébként pontosan az történt, mint amire az év elején számítani lehetett. Idén tavasszal az oltóanyagokkal játszódik le az, ami tavaly a maszkokkal, a kézfertőtlenítővel és a gumikesztyűvel: az első hónapokban hiány volt belőlük, azután kis idő múlva, leakciózva hajították őket a vásárlók után.

Másfél hónapon belül be lesz oltva mindenki, aki regisztrált. A nyugati oltóanyagok ömleni fognak az országba, a nyáron már az utcáról beesve is beinjekcióznak bárkit, még puszit is kap.

Ekkorra az az egy hónap, amit a keleti beszerzésekkel nyert a kormány, elveszíti jelentőségét. Az orosz és kínai befolyásszerzés következménye viszont tartósan velünk marad. Miként az elcseszett járványkezeléssel elvesztett életek hiánya is.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés