Tóth Ákos Hősök és árulók: vannak, akik küzdenek a romákért, másoknak csak a szavazatuk kell

Hősök és árulók: vannak, akik küzdenek a romákért, másoknak csak a szavazatuk kell

Fotó: Bazánth Ivola

„Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt” – fejtegette a Népszava által nyilvánosságra hozott hangfelvételen az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőinek Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos egy budapesti szállodában, ahol szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára.

Persze csak akkor, ha a kormánynak kedves jelölt lesz a listavezető.

Hozzátette azért, hogy – idézzük – „félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”, de azért a kormánybiztos azt leszögezte, hogy cserébe a megvásárolt „meg nem vásárlásért”, politikai és szakmai teljesítményt is elvár, bár azt, hogy politikai teljesítmény alatt konkrétan mit is ért, nem árulta el.

Igaz, e körben erre nem is volt szükség, bizonyos élethelyzetekben az emberek félszavakból is értik egymást, jelbeszéd az életük, egy-egy apró gesztus, biccentés, szemhunyorítás, szemöldökfölvonás, bajuszrezegtetés többet ér ezer szónál, mert speciális nyelv ez; itt például mindenki kivétel nélkül tudta, hogy a kormány Farkas Félixet szerette volna megtenni a parlamenti mandátummal járó roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat nem őt választotta, de ezt az eredményt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, úgyhogy lehet szépíteni, van tehát mód politikai teljesítményre, cserébe pedig lesznek szerződések, hiszen aki e körbe beült, az rosszul nem járt, értitek, ugye, és értik, naná, hogy értik.

Mint ahogy nyilván Völner Pál is értette, hogy az őt megvesztegető végrehajtói vezető kit ért gazda alatt, hát azt a személyt, aki még a kisgazda, Völner fölött áll a vesztegetési és kormányzati hierarchiában, nincsenek olyan sokan, lehet találgatni, hiszen mindenki fölött áll valaki abban a kultúrában, amely a lekenyerezésre és a megvesztegetésre épül.

A polgármester kegyként osztja a közmunkát, de a szemétdombjáról szállítania kell a szavazatokat, amelyek megszerzéséhez krumplit és kormányzati aprópénzt kap a térségi képviselőtől. A térségi képviselőnek gazsulálnia kell a minisztériumi államtitkárnak és minden egyes parlamenti előterjesztést meg kell szavaznia ahhoz, hogy legyen miből krumplit és sok-sok kormányzati aprópénzt szétosztogatni a kistelepülések közt, az államtitkár elfogadja a végrehajtói kamara eleve vesztegetésből származó pénzét, amit teljesen természetesnek tart, hiszen fölötte is ott van a gazda, a gazda fölött meg nyilván egy még nagyobb gazda, gazda gazda hátán, hogy a legtetején ott üljön Magyarország leggazdagabb gazdája, akit nem föltétlenül ildomos összetéveszteni Mészáros Lőrinccel, a leggazdagabbnak hitt magyarral, s erre egy nap Mészáros Lőrinc is keserűen fog rádöbbeni, ha eddig nem sejtette volna, amit azért kinézünk belőle.

De azért Sztojka Attila szavaiból árad valami más is, amire az egyik résztvevő, a hangfelvétel tanúsága szerint, csak annyit tudott meghökkenésében kibökni, hogy „hoppá”, méghozzá a leplezetlen fenyegetés: a kormánybiztos szükségesnek tartotta ugyanis leszögezni, hogy mivel a Belügyminisztérium fennhatósága alatt dolgozik, így aztán

„mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”.

Ez ám az egyenes beszéd. Egyenes, pedig eleve hazugságra épül. De hát hagyjuk is most e mondat igazságtartalmát, azt, hogy Sztojka Attila fejét annyira elbódította a hatalom, hogy az övéi előtt még hatalmasabbnak akar látszani, mint amilyen hatalmas már amúgy is, hiszen ő a szerződések osztogatója, de az neki nem elég, ezért inkább megfejeli azzal, hogy ő akkora hatalmas ember, hogy hozzáfér a titkos jelentésekhez, mások megfigyelési aktáihoz, neki beszámolnak arról, hogy a cigányemberek kivel, mikor és leginkább hogyan, mert ő nem akárki, hanem kormánybiztos, vagyis fontos ember, aki önnön fontosságának teljes tudatában tartja sakkban az Országos Roma Önkormányzat képviselőit. Még jó, hogy a Pegasust nem említette, főnöke, Pintér Sándor akkor nem csak nyelt volna egyet, hanem másnap páros lábbal rúgja ki a körből, amelyben, ugye, érdemes benne lenni.

De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ez az ember ma a magyarországi cigányság legfőbb képviselőinek egyike. E simanyelvű férfi munkáját azon mérik, sikerül-e megoldania, hogy a kormány szájaíze szerinti képviselő jusson a Parlamentbe, s azzal ő, hiába voltak esetlegesen jó tervei, el is végezte, amit elvárnak tőle, ki foglalkozik itt szegregációval, oktatással, nyomornegyedekkel, felzárkóztatással, esélyegyenlőséggel, minek is.

Vannak azonban olyan emberek, nem túl sokan, akik megszállottan küzdenek a magyarországi romák helyzetének javításáért.

Ők nem osztogatnak és nem is kapnak szerződéseket, nem vesznek részt alkukban, nem hazudják azt, hogy titkos BM-es jelentéseket kapnak kézhez, nem ülnek be semmilyen körbe, épp ellenkezőleg, körön kívüliek és minden valószínűség szerint mindig azok is maradnak, akik egyszerre küzdenek saját szegénységükkel és a helyi hatalmasságokkal, akik küzdelmükben gyakran elbuknak, de fölállnak és csak azért is újrakezdik – és olykor valóban győznek.

Ezek egyike a nyíregyházi Huszár-telepen élő jogvédő, Glonczi László, aki elképesztő szívóssággal harcolta ki, hogy vissza kelljen fizetni az Európai Uniónak azt a támogatást, amelyet a nyíregyházi önkormányzat azért kapott, hogy a romák életkörülményeit javítsa, de ehelyett sunyi módon inkább egyik gettóból a másikba költöztette őket. Glonczi László már eddig is messze többet tett a magyarországi cigányságért, mint Farkas Flórián és Sztojka Attila együttvéve, mostani sikerével pedig azt is igazolta, hogy van remény – simanyelvűek ide, gazdák oda, ebben az országban mostantól kezdve az EU-ra való hivatkozással és az Unió pénzéből nem lehet bármit megtenni a cigányokkal.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.