Demény Péter Igaz vigasz

„Nem ér annyit ez a dilettáns” – mondják sokan arra az illetőre, aki kikezdte Lázár Ervint, és egyetértek, dilettáns, tehetségtelen, agresszív alakról van szó, aki most lubickol a gyűlöletben.

Azaz egyetértenék, ha az egészet nem strukturális problémának, hanem véletlennek tartanám. De hát nem az, az agresszív, porbafingó senkiháziság a rendszer alapmotívuma, és a senkiházi a rendszer képviselője. Ebben az összefüggésben Dúró Dóra sem „szélsőjobb politikus”, hanem az Orbán-hangulat centristája. Az a hölgy, aki azzal érvelt Bálint gazda díszpolgársága ellen, hogy egykori baloldali képviselőt nem szavaz meg, nem „szélsőjobb” volt, legalábbis a besorolása alapján.

Valójában akármi volt, hülyeséget mondott, és akárki darál könyvet, szomorú idők emlékét idézi. Csak ámulok és bámulok, hogy még én, aki nem vagyok aggastyán, tehát hogy még én is megéltem a cenzúra korszakát, amikor „kizsákmányolóknak” nevezett szerzőket vagy „nyugati mételynek” nevezett könyveket tiltottak be, és velem együtt nyilván sokan, a mai idős apukák-fiatal nagyapák. Senki nem képes megérteni a kormány nagy fan-clubjából, hogy ha nem is ugyanazokat a szavakat hallja, ugyanaz a szándék és a módszer? Sőt, olykor még ugyanazokat a szavakat is hallja, hiszen a „nyugati mételyt” több felől és hangosan megközelítették immár.

Ki hitte volna még a múlt héten, hogy Lázár Ervinnek is neki lehet menni? De ha nincs morális gát, és látjuk, hogy nincs, ezek bárkinek nekimennek. A sajátjuknak is, hiszen Lázár Ervin, eltekintve attól, hogy nagy író, és kész, még liberálisnak sem volt nevezhető. Csakhogy már kizárólag az a saját, aki minden szóval és gesztussal egyetért. Keserűen mosolyogva olvasom olyan megütközött olvasók posztjait, akikről tudom, hogy Orbán-rajongók. Tényleg azt hittétek, barátaim, hogy ez nem fog bekövetkezni? Én sem hittem volna, hogy éppen Dömdödöm és Bab Berci alkotójával, de abban biztos voltam, hogy lassan szorulni kezd a rendszer, igazi rendszerként kezd el viselkedni, és darálni vágyik. Mindig lehet találni ilyen szolgálatos senkiket, akiket Lenin „hasznos idiótáknak” nevezett, és akik azt hiszik, Lázár Ervin kapirgálásával aratják a halhatatlanságukat, előbújnak sötét zugaikból, és írni kezdenek, küzdeni retorikailag a hazáért és a nemzetért, valójában a saját boldogulásukért. Az ilyeneknek semmi sem drága. Bálint gazda sem elég kertész, más nem elég író vagy nem elég rendező, színész és akármi. Hovatovább csak az lesz „elég”, akiről a kormány és elektronhéjai úgy döntenek szerdán délután.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!