Kegyetlenség és kegyelet

Vásárhelyi Mária | 2022.09.19. 09:19

Olvasási idő kb. 5 perc

Bízom benne, hogy nincs felnőtt fejjel gondolkodó, ivarérett magyar állampolgár, aki elhiszi, hogy ha Kövér László akarta volna, nem tudta volna megakadályozni, hogy Horthy Miklós mellszobra bekerüljön az ország házába. Nemhogy az alelnök szobájába, hanem az illemhelyre sem.

Az a házelnök, aki 12 éve úgy viselkedik a Parlament pulpitusán, mint egy katolikus fiúgimnázium hatalomtól megrészegült pedellusa, önkényesen szab ki brutális büntetéseket a kormányt kritizáló ellenzéki képviselőkre, karanténba zárja a parlament munkáját kontrollálni hivatott újságírókat, dölyfösen utasít el minden hozzá intézett kérdést, nehogy már ne tudja megakadályozni, hogy a kormányzónak, akinek felelőssége elvitathatatlan közel egymillió magyar állampolgár halálában, az ország romba döntésében és nemzetközi reputációjának teljes aláásásában, ne legyen szobra az ország házában. Ha pedig Kövér nem akarta volna egy személyben vállalni a felelősséget a szoborállítás megakadályozásáért, akkor összehívhatta volna a házbizottságot és ott terjeszthette volna elő ebbéli javaslatát, amit ebben az esetben a bizottság kormánypárti többsége nyilvánvalóan támogatott volna. És akkor a magyar parlamentben nem lenne szobra Horthynak, ahogyan Pétainnek nincs szobra a francia, Antonescunak a román vagy Tisónak a szlovák parlamentben. Igaz, hogy ezekben az országokban a kormány nem is épít kultuszt a háborús bűnösök személye köré.

Nálunk viszont 12 éve próbálják nemzeti hőssé, tiszteletreméltó államférfivá stilizálni azt a Horthy Miklóst, aki csak azért nem került háborús bűnösként bíróság elé, mert a véres kezű gyilkos, J. V. Sztálin saját nagyhatalmi ambícióinak érvényesülése érdekében megakadályozta ezt.

Nem lehet kétségünk afelől, hogy a kormánypártok ugyanúgy szívükön viselik a Horthy és a róla elnevezett korszak tisztára mosdatását, mint a Mi Hazánk nevű neonáci párt. És a két párt együtt dolgozik az antiszemita indulatok szításán is. Csak míg a Mi Hazánk ezt nyíltan vállalja, a Fidesz a tőle megszokott sunyi módon teszi ezt.

A magyar miniszterelnök „kivételes államférfinak”, Lázár János hol ilyen, hol olyan miniszter pedig „hősnek, igazi magyar hazafinak” titulálta a magyarok százezreinek haláláért felelős kormányzót, aki maga is büszkén vállalta és bizonygatta meggyőződéses antiszemitizmusát és Hitler iránti elkötelezettségét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés