Kénytelen-kelletlen

Krajczár Gyula | 2022.12.04. 13:27

Címkék:

vétó

Olvasási idő kb. 6 perc

Arra léptem be a benzinkúti boltba, hogy a freskornerben egy elég iskolázatlannak tűnő csákó éppen azt harsogta a cimbijének, hogy igenis, a magyar érdekeket kell képviselni. Hogy ez a magyar érdek. Fogalmam sincs, miről beszéltek, de jóleső érzés volt tudni, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki néha magában szeretné megformulázni, mi is az a magyar érdek. Annyit emlegetik, s néha úgy tűnik nekem, mintha ez valami olyasmi lenne, mint a sárga út az Óz, a nagy varázslóban, csak ezen Szijjártó Péter megy.

Mert a magyar érdek követése is nyilvánvalóan visz valahova, ha nem is mindig oda, ahova indultunk. Van például olyan eset, mint most Ukrajna támogatásának kérdésében, amikor kénytelen-kelletlen, de be kell látnunk valami olyat, amilyet magunktól azért nem láttunk volna be. De ebből is megtudhatjuk, mi a magyar érdek. Ukrajnát eszerint nem magyar érdekből fogjuk támogatni, ha egyáltalán, hiszen magunktól ezt nem tennénk. Rafinált dolog azonban a magyar érdek, mert ha józan belátásunk ellenére mégis csak támogatjuk Ukrajnát, akkor nyilván fűződik hozzá valamilyen érdekünk, legfeljebb nem esik jól.

Kevésbé bonyolult ügyekben persze fényesebben tudjuk követni a belátásunkat. Itt van például mindjárt az a magyar érdek, hogy az Európai Unió ne váljon államok közösségéből adósságközösséggé, ne vegyen fel azért hitelt, hogy Ukrajnát támogassa. Fizessen mindenki a magáéból. A hitelfelvétel ugyanis lengyel érdek, meg francia, portugál és máltai. Huszonhat érdek, de nem magyar, tehát muszáj megvétózni. Persze volt már olyan, hogy a legkisebb fiúnak volt igaza, a másik huszonhat egytől-egyig hülye volt, a freskornerből nézve már-már nevetségesen hülye, de azért többnyire csak akkor, amikor az eseményeket már mesévé formálták.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés