Kérdezz – felelet nélkül

| 2021.04.19. 14:34

Olvasási idő kb. 7 perc

A budapesti találkozót követően a lengyel és a magyar kormányfő, valamint Matteo Salvini sajtótájékoztatója végén az olasz mester ösztönösen nyúlt a fejhallgató után, hogy válaszoljon a felvetődő kérdésekre, de Viktorunk büszke mosollyal leintette, „itt nem lesznek kérdések…” A politikusok ezután egymás vállát lapogatva vonultak ki, a kollégák pedig talán néhány élcet még maguk közt elengedve, de a szégyenérzet legkisebb jele nélkül hagyták el a helyszínt.

Ahogy mondani szokás: hosszú út vezetett idáig. Legyünk tárgyilagosak: ennek az útnak a bójáit közösen rakta le a politika és az egyre inkább megosztott szakma, egyiknek sem a dicsőségére, ám tevékenyen hozzájárulva a magyar demokrácia amortizációjához. Orbán Viktor, aki pályafutása kezdetén még lubickolt a nyilvánosságban, mára eljutott odáig, hogy csak az övéivel áll szóba. A vele készült alákérdezős interjúi inkább szónoklatok, mintsem beszélgetések. Választások előtt sem vállal már régóta vitát a konkurensekkel, csapata mindenre a megkapott sillabuszt követve ismétli az előírt, sokszor bornírt szövegeket. Bojkottok, sértődések, pimasz lekezelés, vád, ügyefogyott csend vagy titkosítás, netán megrendelt ellencikk teszi akadálypályává a mesterségbeli minimumot: egy-egy mélyebbre ásni akaró híradást, magyarul az újságíró alapvető tulajdonságát – a kíváncsiságot.

A csökött nyilvánosság megüli a teret tartós közösségi fellépés, akció, hathatós szakmai érdekvédelem nélkül. Régi sérelmek, beskatulyázások, megvonások és juttatások, suttyomban megkötött alkuk és kisszerű pozícióharc darabolja fel a piacot, amelyet már messze nem a piac törvényei uralnak. Suttogássá, panaszos sikollyá silányul a módszeres kiszorítást elszenvedők hangja. A közönség eközben nehezen ébred rá arra, hogy az általa érdemesnek tartott tájékozódáshoz nem juthat ingyen, pénzt kell áldoznia arra, hogy eligazodását ne egy központból előírt, üdvözítő recept felírásával töltsék ki. A közvetlen tapasztaláson túl ma már egyedül a kormányhoz nem kötődő sajtó (messze nem csupán a balliberális rekeszbe tuszkolt része) oszt meg olyan információkat, történeteket, amelyeket a hatalom rigorózusan palástolni próbál. A választásokhoz közeledve e fórumok ellen újabb és újabb rohamok várhatók fantáziadús adminisztratív és gazdasági eszközökkel, aminek tetemes költségét végül is a mi adóforintjaink állják. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés