Vásárhelyi Mária Korszakok mocska

Ma már kevés kétségünk lehet afelől, hogy a magyar állam az elmúlt években – telefonokra telepített kémszoftver segítségével – legalább 300 állampolgárát törvénysértő módon megfigyelte, adatokat gyűjtött róla, ezeket tárolta és szükség esetén felhasználta ellenük. A nagytestvér újra ott ólálkodott a családi-baráti beszélgetéseken, a titkos szerelmi légyottokon, a mosdókban és a hálószobákban is. A háromszáz megfigyelt közül eddig alig több mint tíz áldozat nevét ismerjük, annyit tudunk, hogy volt köztük újságíró, egyetemi tanár, fotós, nagyvállalkozó és Fidesszel rokonszenvező közszereplő is. A megfigyeltek nevének többségét talán soha nem tudjuk meg, mindenki – aki érintett lehet az ügyben – otthoni magányában találgatja, vajon szerepel-e az ominózus listán. Nem mintha nem lehetnénk biztosak abban, hogy a kormány korábban is megfigyeltette politikai ellenfeleinek egy részét, hiszen sokan érzékeltük korábban is telefonjaink furcsa viselkedését és az is kiderült, hogy a politikai celeb igazságügyminiszter már az év első harmadában 499 esetben adott engedélyt a titkosszolgálatoknak arra, hogy valakit tudta nélkül megfigyeljenek, lehallgassanak, a lakását titokban átkutassák, vagy éppen a leveleit elolvassák. Tavaly egész évben 1285 ilyen eset volt. Ráadásul nyilván ennél sokkal több állampolgárt figyeltek meg, hiszen az esetek jelentős részében ehhez nem kell sem miniszteri, sem bírói engedély.

A mostani megfigyelési-ügy külön pikantériája, hogy az adatokat feltételezhetően külföldi titkosszolgálaton keresztül gyűjtötték és kezelték, ezért a kémszoftver izraeli tulajdonosai éppen olyan tájékozottak a magyar bűnözői csoportok és ártatlan állampolgárok ügyeiről, mint a hazai titkosszolgálatok. Így tehát, ha érdekeik éppen úgy kívánják, az adatokat bármikor felhasználhatják a megfigyeltek fenyegetésére, zsarolására, beszervezésére.

Magyarországon az elmúlt harminc évben nem ez volt az egyetlen megfigyelési botrány. Az első nagy port kavart eset a Nyírfa-ügy volt, amikor kiderült, hogy a magyar-ukrán határon zajló illegális kereskedelem felderítésének örve alatt törvénytelenül gyűjtöttek információkat vezető MSZP-s és SZDSZ-es politikusokról. Az akció felelőse Földi László titkosszolgálati szakértő volt, aki tapasztalatait a diktatúra titkosszolgálatának III/1-es hírszerző tisztjeként szerezte és napjainkban a kormánymédia egyik legtöbbet foglalkoztatott titkosszolgálati szakértője. Az ügyben a vizsgálatot gyorsan lezárták és az elkövetők közül senkit nem ítéltek el.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!