Kötcse Guccival

Tamás Ervin  | 2022.09.13. 09:41

Címkék:

Kötcse

Olvasási idő kb. 6 perc

Valamikor polgári pikniknek hívták, ma már az orbánista elit felvonulása. Akit ide meghívnak, az tudhatja, hogy számára az aranykor még nem ért véget: a következő évben is futja majd gyémánt karkötőre.

Van abban valami beteges, ahogy a nyilvánosság sokszor hagyja magát átcsatornázni a lényegtől a lényegtelen felé. A kormányzat, amelyiknek szívügye a titkosítás, a számára kényes ügyek bizalmas kezelése, a nemzetbiztonság címkéjének használata pusztán önmaga gyanús tranzakcióinak védelmében, a veszélyhelyzetek egész regimentjének alkalmazása az amúgy sem éppen demokratikus döntéshozatal kikerülésére, magát az őszinte hangot is igyekszik különleges alkalmakra tartogatni. Például akkorra, amikor a legodaadóbb híveit gyűjti össze polgári piknikre, amely persze már rég nem polgári és nem piknik. Ekkor ismerheti meg a kisérdemű azokat a gondolatokat, téziseket, terveket, amelyek főnökét a jövőben vezérelni fogják. Ilyenkor Orbán Viktor éves útravalót ad a kiválasztottak számára az általa látott valóságról, arról az átfazonírozott világról, amely mostanában mintha kevésbé engedelmeskedne neki.

Erről azonban leginkább morzsák kerülnek a kerítésen kívülre, ezért a zárt helyszínen túl különös ceremónia kezdődik. Lehet rá mondani, hogy a nyilvánosság megcsúfolása vagy kificamítása, aminek megjelenítésében a sajtó lelkes közreműködő. Mikrofon- és kameraerdő pásztázza az érkezőket, akik némi természetességet magukra erőltetve peckesen lépdelnek a szigorúan őrzött kapu felé, fontosságukat beosztásukkal fordított arányban érzékeltetve – ebben a körben egyszerű vendégnek lenni is jelzés. Pad a kispad is. Furcsa skalpvadászat veszi kezdetét, az újságírók kissé olyanokká válnak, mint az autogramkérő gyerekek, számukra minden arra jövő fontossá válik, még az sem baj, ha ismeretlen vagy csak odatévedt segédszemélyzet, a lényeg egy elharapott mondat, egy hessentő legyintés, ami mindenképp bizonyítja, hogy a vártán vannak.

Szemfülességük csúcsa persze az, amikor jelentősebb személyiséget sikerül szóra bírniuk, a legblődebb válaszokból akár címsor is faragható, mint például az, hogy a Vodafone megszerzése fontosabb, mint a pedagógusok bére. Az pedig valóságos szenzáció, „gigabotrány”, hogy a magyar politikai western legkomikusabb alakját „vasra verik”, mert elállja a bejárathoz vezető utat. Nincs olyan platform, amelyik megfogadná, hogy erről a pasasról a továbbiakban egy szót se, mert a többi foglalkozna vele, ezért vált totális kergeségével is megkerülhetetlen szereplőjévé a politikai szcénának. A tájékoztatás szabadsága azonban nem csak az ő áldozatos tevékenységével kap gellert, hanem ilyesmit teremt az az ortopéd szituáció is, amikor olyasmiről akar mindenki tudósítani, ami elől el van zárva. A diplomáciai és más, valóban bizalmas tárgyalások esetén senkinek nem jut eszébe a résztvevők ruhakollekcióján ámuldozni, a sajtószobákban rendre megjelenik egy-egy politikus, szóvivő, aki röviden beszámol arról, amiről akar és vagy válaszol kérdésekre, vagy nem, vagy van off record vagy nincs, majd megy mindenki a dolgára.

Az ilyen és ehhez hasonló összejövetelek bravúrja éppen az, hogy úgy képesek történetté eszkalálni egy eseményt, hogy magáról az eseményről közlik a legkevesebbet. Kronológiák, előzetesek jelennek meg róluk, béljóslók vázolják fel a várható tematikát, faggatnak korábbi résztvevőket, tálalnak mellékes információkat arról, ki és mit fog kondérban főzni, vagy hogy mire gyűjtenek közadakozásból. A kísérlet beválik, a közélet iránt érdeklődők szívesen „bulvárosodnak”, s talán észre sem veszik, hogy kíváncsiságuk más aspektusból lesz kielégítve, mint ahogy várnák. Magyarán, a nyilvánossággal úgy emeltetnek rangossá egy társasági eseményt, hogy annak tartalmát homályban tartják. Őszöd őszinteségi rohama után – gondolom – különösen fontosnak tartják, hogy csak célzott és adagolt szivárgás követheti a zárt körű előadást. A helyszínre csapatostól érkező médiamunkásoknak marad hát a köret, holott a dunántúli falu messze nem Cannes vagy Los Angeles a vörös szőnyeggel és csinnadrattával.

A pillanatképek azonban ennek ellenére sokat mondók. Az elvált és újraházasodott ifiasszony, aki fontosnak tartotta megtartani előző férje nevét az új ellenében, olyan szerelésben érkezik, amelyet darabról-darabra vesznek sorra a tudósítások a babakocsitól a Gucci pelenkázótáskáig, a Brunello Cucinelli tornacipőtől a 18 millióra taksált Cartier karkötőig. Órákat, autómárkákat, dressz kódokat vizslatnak ahelyett, hogy fogalmunk lehessen arról, mit tervez velünk az előadó és holdudvara ezekben a viharos időkben. Amiből nem csinálnak titkot, azt úgy adják el, hogy rossz lesz, de kevésbé rossz, mint az unióban, bár ez, ha alaposabban utánanézünk, több sebből vérzik. Nem szólnak például a hazai rekordinflációról, s azokról a külföldön bevezetendő támogatásokról, amelyek kevésbé mechanikusak, mint az itthoniak. Mégis, ebben a steril környezetben látszódik igazán, hogy a holdudvartartás mennyire nincs tisztában azzal, mit árul el egy-egy gőgös, lekezelő, netán poénnak szánt mondat, vagy mi jön le róla a kívülállóknak, amikor a közember éves keresetét felölelő öltözékben tipeg egy község piknikére. Nem csoda, hogy a terepen leginkább a fotósok aratnak, egész galériák jelennek meg a találkozóról, hiszen a fényképek tulajdonképpen publicisztikák.

Előfordulhat tehát az a speciális helyzet, hogy a nyilvánosság manipulálása mégsem sikerül tökéletesre, a lényeges csak beszüremkedik a lényegtelenek közé.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés