Kövér László, minek nevezzelek?

Tóth Ákos | 2022.05.17. 12:02

Olvasási idő kb. 7 perc

Kövér László házelnök úgy döntött, hogy ad egy kis leckét az ellenzéknek, így aztán szemezgetett egy kicsit közülük, s eldöntötte, ki kaphat és ki nem bizottsági tagságokat és tisztségeket, parlamenti posztokat. A DK-s Varju Lászlóval például az volt a baja, s ezért nem lehetett a népjóléti bizottság elnöke, mert a választás előtt hangot adott annak a véleményének, hogy akár egyszerű többséggel is módosítható az alaptörvény, ami ezek szerint akadályozta volna Varju képviselőt abban, hogy elnökölje a családügyi és szociálpolitikai kérdésekkel foglalkozó bizottság munkáját.

A házelnök a Momentum képviselőit arra sem méltatta, hogy megindokolja, miért utasítja el őket a bizottsági tisztségekből, elvégre az mégsem lehet nyilvános indok, hogy ellenséges ügynökök ne üljenek például a nemzetbiztonsági bizottságba, amelynek az elnöke a jobbikos Sas Zoltán lett, akinek a kezdeményezésére Gyömrőn közparkot neveztek el vitéz nagybányai Horthy Miklósról. Ezen manapság nem akadnak föl a C-típusú átvilágítás során. Kövér elsöpörte viszont a Józsefvárosban győztes Jámbor András jegyzői ambícióit, akit azért nem engedett kinevezni, mert nem találta elég elkötelezettnek e tisztség iránt, hiszen korábban azt mondta, hogy a jegyzőségért járó pénzért foglalkoztatni tud egy olyan személyt, aki a józsefvárosi szegények ügyes-bajos dolgait segít megoldani.

Namármost Jámbor valóban nem akarta a józsefvárosi Mátyás teret átneveztetni ­Horthy térre, holott az a jegyzőség kapcsán jó pont lehetett volna, de lássuk be, Kövérnek van igazsága, valóban példátlan skandalum volna, hogy valaki kellő elhivatottság nélkül kanyarítsa az aláírását a parlamenti ülések hozzászólásait rögzítő jegyzőkönyvek végére. A kérdés csak az, hogy a nyilvános megszólalásokra oly kényes házelnök vajon mit is kezdene ebbéli tisztségében önnönmagával. A választás előtt két héttel ugyanis még azt jelentette ki, hogy:

„természetesen egyetértünk a pedagógusok követeléseivel, épp itt az ideje, és reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk is foglalkozni az ő fizetésükkel, jövedelmükkel.”

A választások után pár héttel már úgy árnyalta korábbi mondandóját, hogy „a megfelelő, minimális mértékben” rendezni kell a tanárok bérét. Talán nem volna kukacoskodás rámutatni a két kijelentés közti finom ellentmondásra, arra, hogy Kövér László nem bontotta ki az igazság teljes szövetét, vagyis nem mondott igazat a tanároknak, füllentett egy kicsit, tódított, no, vagyis a választási siker érdekében hazudott nekik, amit Józsefváros bizonyos, nem Horthyról elnevezett negyedeiben úgy minősítenének, hogy átbaszta őket, mint szart a palánkon, de a jegyzői poszttól eltiltott képviselő jobb, ha ilyet ki sem ejt a száján, mert a végén, választási győzelem ide vagy oda, a parlamentből is kitiltattatik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés